Catalonië

Carles Puigdemont verklaart voorlopig in Brussel te blijven

De Catalaanse ex-regiopresident Carles Puigdemont blijft samen met vier van zijn oud-kabinetsleden voorlopig in België. Dat zei Puigdemont woensdag tijdens een persconferentie in Brussel waar hij reageerde op de beslissing van het Spaanse Hooggerechtshof om het internationale arrestatiebevel tegen hem in te trekken. Volgens Puigdemont is het nog onduidelijk of de vijf naar Catalonië kunnen terugkeren. Het Spaanse aanhoudingsbevel blijft namelijk staan. Het Spaanse Hooggerechtshof wil de politici berechten voor hun rol bij het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid. Ze worden verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld. De politici vluchtten een maand geleden naar België in de hoop steun te krijgen bij de EU voor hun onafhankelijkheidsstreven. (NRC)

    • Belia Heilbron