Boy Edgar prijsuitreiking: rijk programma voor jazzer en niet-jazzer

Woensdagavond nam jazzpianist, arrangeur en componist Martin Fondse de Buma Boy Edgar Prijs in ontvangst.

De liefde voor de jazz van Martin Fondse begon met de televisietune van Keek op de Week.
De liefde voor de jazz van Martin Fondse begon met de televisietune van Keek op de Week. Foto Krijn van Noordwijk

„Vóór alles is hij een muzikale verbinder”: met deze lovende woorden van de jury nam jazzpianist, componist en arrangeur Martin Fondse (1967) de Buma Boy Edgar Prijs 2017 in ontvangst, woensdagavond in het Amsterdamse Bimhuis. „Hij is zelfs een musicus die de niet-jazzer voor de jazz kan interesseren”, aldus de klassiek geschoolde slagwerker Wim Vos die Fondse toesprak en hem de befaamde plastiek van Jan Wolkers overhandigde. Aan deze prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek is naast het beeld een bedrag van 12.500 euro verbonden.

Jazzer en niet-jazzer konden in elk geval genieten van een rijk gevarieerd programma met schitterende gastspelers dat door Fondse was samengesteld. De componist benadrukt dat hij zonder zijn musici „niet geworden zou zijn wat ik nu ben”. Fondse groeide op in Zeeland, zijn liefde voor de jazz begon met de televisietune van Keek op de Week van Van Kooten en De Bie, het enige aan jazzmuziek dat Fondse in zijn jeugd hoorde. Gastspreker Van Kooten kwam met „stem en poëzie” het programma opsieren met vrolijke, door hem vertaalde gedichten van de Amerikaan Billy Collins. Poëzie over jazzmensen en hun „jazzgezichten”.

Als speciale gast nodigde Fondse de Braziliaanse singer-songwriter Lenine uit waardoor het optreden een vlammend-exotisch karakter kreeg. Met composities als Hearts en The Bridge door het Martin Fondse Orchestra geeft de laureaat een „eigen dimensie aan het uitgeholde woord crossover”, aldus de jury. Met medewerking van Eric Vloeimans (trompet), Remy van Kesteren (harp), Mete Erker (sopraansaxofoon), Dirk-Peter Kölsch (percussie), zang, cello en klarinet ontstaan breed uitwaaierende, epische composities waarin een klassiek instrument als de harp opstijgt tot grootse hoogte. Ter gelegenheid van de Buma Boy Edgar Prijs maakt het Martin Fondse Orchestra een uitgebreide tournee met diverse vooraanstaande solisten.