Bij Renault betaalden MIVD’ers auto’s ‘uit plastic zak’

Twee directeuren en twee ex-medewerkers van de Rotterdamse Renaultdealer VKV stonden donderdag terecht in de zaak Dotterbloem, over corruptie in de autowereld.

Foto Remko de Waal / ANP

Het leek een beetje op scènes uit James Bond bij de Rotterdamse Renaultdealer VKV. In 2009 had de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) „à la minute” een wagen nodig voor een geheime operatie in Italië. Tot verbazing van de VKV-directeur rekenden twee geheim agenten de auto (voor bijna 19 duizend euro) contant af, en haalden – toen bij het natellen bleek dat er 500 euro te weinig was betaald – ook het resterende bedrag „uit een plastic zak”.

Dat bleek donderdag in de rechtbank in Rotterdam op de derde zittingsdag van het megaproces, waar twee directeuren van VKV en twee ex-Renaultmedewerkers terechtstonden. In de boekhouding van VKV was in 2010 en 2011 een geheim potje gecreëerd voor de MIVD. De VKV-directie werd zo meegezogen in de zaak Dotterbloem, over corruptie in de autowereld. Het ministerie van Defensie vulde het potje bij VKV door auto’s voor de geheime dienst tegen kunstmatig hoge prijzen in te kopen. Het verschil met de werkelijke waarde van de auto werd gebruikt om autokosten van geheime operaties te voldoen, zonder dat dit op zou vallen. Het ging onder meer om verkeersboetes van MIVD’ers en huurauto’s.

Lees ook het achtergrondverhaal over de rechtszaak: De ‘God van Defensie’ vergat zichzelf niet

Het contact tussen de dealer en de MIVD werd gelegd door de autospecialist van Defensie Jacques H., hoofdverdachte. Begin 2011 kreeg VKV steeds meer moeite met het geheime potje. De directie kreeg toen in de gaten dat het ook voor privé-uitgaven van Jacques H. werd gebruikt.