Als onze snelwegen metrolijnen waren geweest

Een Groningse ontwerper bracht één van de dichtst vertakte wegennetten ter wereld, dat van Nederland, in beeld als ondergrondse.

Beeld Sebas van denk Brink

Nederland telt zo’n 2.471 kilometer aan snelweg. Dat schat de website Wegenwiki althans. Het is daarmee zelfs een van de dichtst vertakte wegennetten ter wereld, met een indrukwekkende hoeveelheid filedruk: gemiddeld zo’n 215 kilometer per avond.

Grafisch vormgever en zelfbenoemd ‘map geek’ Sebas van den Brink maakt alle kilometers asfalt inzichtelijk op een ‘metrokaart’ van de Nederlandse wegen. Hij schat dat het een week kostte om alle autosnelwegen en N-wegen op te tekenen, te schalen en in te passen. “Digitaal breien”, zegt van den Brink. “Het is heel ontspannend om te maken.”

Metro

De kaart is geen geografisch exemplaar: de afstanden tussen de afslagen zijn niet geschaald en kloppen niet met de werkelijkheid. “Net zoals de metrokaart van Londen dus”, licht van den Brink toe. “Ook daar klopt de afstand op de kaart tussen de stations niet met het aantal meters ondergrond”.

Twitter avatar sebvandenbrink Sebas van den Brink Net de #A4 gecontroleerd, dan maar eens op volgorde A1, A2, A5 etc. (A3 nooit gebouwd). https://t.co/oMFZPp0joG

Ook de beeldtaal is exact die van een metroplattegrond: felle kleuren om de belangrijkste routes aan te geven, korte streepjes die de afritten aanduiden en cirkels om de grote knooppunten te illustreren. Een echt logische manier om een dergelijk kaart te illustreren is er volgens van den Brink niet: hij begon simpelweg in het noorden omdat hij de A7 goed kent. Vanuit daar volgde hij met behulp van de Wegenwiki de grote Nederlandse wegen.

Groningen

Naast de wegenkaart maakte van den Brink ook een soortgelijke kaart van Groningen, met daarop alle belangrijke stedelijke hotspots. Het wegenexemplaar lag een jaar op de plank: helemaal actueel is deze dus niet. “Alle afritten van de A1 tot en met de A7 heb ik deze week weer nagelopen, die kloppen nu helemaal.”

Alleen het zuidelijk deel van het land vergt nog aandacht, alsmede de omgeving rondom Rotterdam: “De A16 wordt daar fors uitgebreid maar dat is ook het midden van de kaart. En dat is wel een probleem, want om dat in te passen moet ik flink gaan schuiven.”

Bekijk de hele kaart door de afbeelding te klikken: