Agent die ongewapende man doodschoot 20 jaar cel in

Een blanke agent schoot in 2015 een ongewapende zwarte man dood. De agent heeft altijd beweerd dat hij handelde uit zelfverdediging.

De familie van Walter Scott bij de rechtbank.
De familie van Walter Scott bij de rechtbank. Foto Randall Hill/Reuters

Een blanke oud-politieman is in Amerika veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor het doodschieten van een ongewapende zwarte man. Volgens de rechter is er sprake van doodslag, aldus persbureau AP.

De 50-jarige Walter Scott werd in 2015 in South Carolina aangehouden omdat het achterlicht van zijn auto stuk was. Toen de 36-jarige agent Michael Slager hem daarom staande hield en de identiteitspapieren van Scott meenam ter controle, sloeg Scott op de vlucht.

Slager probeerde hem in te halen en er ontstond een korte worsteling tussen de twee. Slager probeerde hem daarop te taseren. Toen dat mislukte en Scott weer wegrende, schoot Slager hem vijf keer in zijn rug. Een getuige filmde het incident en plaatste de beelden op internet. De dood van Scott leidde tot hevige protesten in de VS.

Zelfverdediging

Slager bekende eerder al schuld voor het schenden van de burgerrechten van Scott door op hem te schieten. Hij zit daarom al sinds mei vast. De agent heeft altijd beweerd dat hij handelde uit zelfverdediging. Volgens hem probeerde Scott zijn taser te pakken. Kort na het incident werd Slager ontslagen.

Lees ook: Wat ging er vooraf aan het doodschieten van Walter Scott?

Vorig jaar werd de zaak nog nietig verklaard. Om Slager te veroordelen voor moord, moesten de twaalf juryleden – elf blanken en één zwarte – een unaniem oordeel vellen. Dit lukte niet. Later werd de zaak heropend.