Witte Huis bevestigt: Trump zal ambassade verplaatsen

De president van de Verenigde Staten zal woensdag Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade verplaatsen.

Foto Thomas Coex/AFP

President Donald Trump zal woensdag Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkennen en beginnen met het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade, hebben functionarissen van het Witte Huis dinsdagavond tegen verschillende journalisten gezegd. Dat meldt persbureau Reuters. Trump zal de eerste Amerikaanse president zijn die Jeruzalem erkent sinds de stichting van de staat Israël in 1948.

Volgens Reuters is geen tijdsschema gegeven voor de verplaatsing van de ambassade. Er is ook nog geen besluit genomen over waar in Jeruzalem de ambassade zal worden gevestigd. Tot de nieuwe ambassade voltooid en open is, blijft de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv. Dat zou nog jaren kunnen duren.

Vervulling campagnebelofte

In het Witte Huis werd een korte briefing aan journalisten gegeven, waarbij werd benadrukt dat de keuze van Donald Trump een vervulling van zijn campagnebelofte is.

Dinsdag belde Trump met meerdere staatshoofden om zijn plannen te bespreken, waaronder met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Jordaanse koning Abdullah.

Koning Abdullah waarschuwde voor “gevaarlijke gevolgen voor de stabiliteit en veiligheid in de regio”. Volgens Majdi Khaldi, de diplomatieke adviseur van Abbas, zal de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad het einde kunnen betekenen van de rol van Washington als mediator in het conflict, meldt persbureau AP.

Erkenning realiteit

Volgens de Britse krant The Guardian zei een van de functionarissen van het Witte Huis dat de locatie van de ambassade geen halszaak is in het vredesproces.

“Lange tijd hebben de Verenigde Staten de positie ingenomen dat ambiguïteit, of het niet erkennen, het vooruitzicht van vrede op een bepaalde manier zou helpen. Na dit 22 jaar geprobeerd te hebben, lijkt het belangrijk om de realiteit te erkennen.”

Het besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad, zou geen verandering brengen in de kritische houding van de VS ten opzichte van de Israëlische nederzettingen in Oost-Jeruzalem, zeiden Amerikaanse functionarissen. De erkenning zou een “historische realiteit” zijn en geen “politiek statement”.