Opinie

    • Clara van de Wiel

Van de senaat heeft Rutte III nog even weinig te duchten

De Haagse Stemming Vandaag is dag 42 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Goedemorgen! De senaat is vooral met zichzelf bezig. De minister kan weinig doen tegen een disfunctionerende wethouder. En veel plannetjes voor de onderwijsbegroting.

NAVELSTAREN: De Eerste Kamer rondde de Algemene Beschouwingen gisteren ruim op tijd af om Pakjesavond te kunnen vieren. Nu de coalitie in de senaat voor het eerst sinds 2010 een meerderheid heeft, verliep het debat er nog ietsje bedaagder dan de afgelopen jaren. De oppositiepartijen hadden de verwachte vragen klaar, over btw, dividendbelasting en klimaat, maar premier Mark Rutte praatte zich er routineus langs. Even leek er ophef te ontstaan over een zinnetje in het regeerakkoord dat de positie van de Eerste Kamer ter discussie zou stellen. Maar die existentiële crisis werd in de kiem gesmoord: van twijfel over de senaat is volgens premier Mark Rutte geen sprake. Voorlopig lijkt hij er ook weinig van te duchten te hebben.

INTERVENTIEPOTENTIE: Het gebeurt niet vaak dat bewindspersonen zich expliciet uitspreken over lokale politiek, maar gisteren was minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren glashelder: wat haar betreft moet de controversiële Brunssumse wethouder Jo Palmen opstappen. Veel mogelijkheden heeft ze echter niet: in theorie kan de regering ingrijpen, maar de voorwaarden daarvoor zijn streng en het gebeurde voor het laatst in de jaren vijftig. Trouw schrijft vandaag over een expertmeeting, waarin een groep hooggeplaatste ambtenaren, wetenschappers en oud-bestuurders twee weken geleden een notitie opstelde met hun visie op een eventueel ingrijpen bij gemeenten. Pikant detail is een van de schrijvers van het stuk: Gerd Leers, die kort na zijn medewerking benoemd werd tot waarnemend burgemeester van Brunssum.

CONTROL-ALT-DELETE: Hoe moet het verder met het al jarenlange slepende, maar mislukte ict-project voor een nieuwe landelijke persoonsregistratie? In een mooie reconstructie beschreven NRC-redacteuren Liza van Lonkhuyzen en Derk Stokmans dit weekend dertien jaar aan geklungel bij het project. En ook de toekomst ervan blijft hachelijk. Hoewel de Tweede Kamer eiste dat alle softwarecode wordt vrijgegeven voor controle en hergebruik, is dat nog altijd niet gebeurd. Staatssecretaris Raymond Knops schreef vorige week weliswaar “de meest recente versie” te hebben gepubliceerd, maar liet onvermeld dat een aanzienlijk deel ontbreekt. Met wat er nu ligt, kan volgens experts niet aan een eerder genoemde “herstart” worden begonnen. Wordt, voor de zoveelste keer, vervolgd.

WAT WIJ VOLGEN:

Huiswerk: Vanochtend begint de eerste termijn van de begrotingsbehandeling van het ministerie van Onderwijs. Het zal veel over boze leraren gaan, die gisteren zoals verwacht aankondigden te gaan staken volgende week. Maar daarnaast komen partijen vandaag nog met een paar andere plannetjes. Coalitiepartijen CDA en D66 willen dat minister Arie Slob de rekentoets versneld afschaft. Ook willen de coalitiepartijen dat alle basisscholen in Nederland een moestuin krijgen. D66 gaat verder pleiten voor minder lesuren op de middelbare school en het mbo. Ook het plan voor één voorschool voor alle peuters, waarvoor de onderwijswethouders van de grote steden gisteren in NRC pleitten, komt ongetwijfeld voorbij.

Brexitbetrekkingen: Premier Mark Rutte bezoekt vanavond zijn Ierse collega Leo Varadkar. De timing van het bezoek is opvallend: juist deze week botst Ierland keihard met het Verenigd Koninkrijk over wat de brexit betekent voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Rutte zal met Varadkar naar verluidt “de actuele thema’s op de Europese agenda” bespreken, wat zoveel betekent als: de postbrexit-betrekkingen.

QUOTE VAN DE DAG

“Om dat oordeel te kunnen vellen
geef ik thans het woord aan de mp.
Misschien geeft het inspiratie voor novellen,
maar dat zien we dan wel t.z.t.”

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol begon de Algemene Beschouwingen gisteren op rijm.

    • Clara van de Wiel