‘Tweederde websites scholen slecht beveiligd’

Omdat de scholen geen veilige https-verbinding gebruiken, zouden kwaadwillenden persoonlijke gegevens van leerlingen kunnen vinden.

Een inlogscherm van een laptop. Foto Privacy Security Protection

Tweederde van de Nederlandse scholen heeft zijn website niet goed beveiligd. Dit blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. De scholen gebruiken een onveilige verbinding, waardoor kwaadwillenden persoonlijke gegevens en wachtwoorden van leerlingen en docenten zouden kunnen vinden.

Zo zijn er scholen waarvoor leerlingen zich online inschrijven. Zij voeren hun persoonlijke gegevens, soms inclusief bsn-nummer, in op de website. Websites die dit soort persoonlijke informatie versturen, zijn verplicht hun internetverbinding te beveiligen vanwege de gevoeligheid van de informatie. Websites kunnen daarvoor een zogenoemde https-verbinding instellen, waarmee gegevens versleuteld worden verstuurd. Dankzij deze beveiliging is de informatie moeilijker te achterhalen voor buitenstaanders.

Twitter avatar OpenStateEU Open State Meerderheid websites scholen heeft geen veilige HTTPS verbinding https://t.co/nVE9oH1w4b https://t.co/V7wIl8KvE8

Basisonderwijs

De Open State Foundation onderzocht de websites van meer dan 6.400 basisscholen, middelbare scholen, mbo’s en hbo’s. De websites van basisscholen zijn het slechtst beveiligd. Nog geen 30 procent van de websites in het primair onderwijs gebruikt een veilige verbinding. Bijna de helft van de middelbare scholen heeft de websites beveiligd. Mbo’s en hbo’s doen het beter, met 77 en 82 procent.

Naast de persoonlijke gegevens hebben veel scholen gedeeltes op hun websites waar ouders, kinderen en docenten kunnen inloggen, bijvoorbeeld voor ziektemelding. Als de website geen veilige verbinding heeft, kunnen kwaadwillenden meelezen met de wachtwoorden die hier worden ingevoerd. Als dezelfde wachtwoorden ook op andere websites gebruikt worden, zouden inbrekers ook daar kunnen inloggen.

Open State Foundation

De Open State Foundation onderzocht eerder onder meer websites van de overheid en zorginstellingen . Uit deze onderzoeken bleek dat ook deze websites slecht beveiligd zijn.

    • Floor Bouma