Twee arrestaties bij laatste ontruimingsdag Fort Oranje

26 mensen moesten vandaag de camping verlaten. Ruim 100 mensen mogen nog blijven tot nieuwe woonruimte is gevonden.

Een bewoner van Fort Oranje wordt opgepakt door de politie Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De politie heeft twee mannen aangehouden bij de ontruiming van het laatste veld van de Brabantse camping Fort Oranje. Een 42-jarige man uit Zundert werd voor bedreiging aangehouden en een 34-jarige man uit Rijsbergen voor belediging. Er was veel politie aanwezig vanochtend, maar volgens een woordvoerder is de ontruiming verder zonder grote incidenten verlopen.

26 bewoners moesten vanochtend voor 08.30 uur vertrokken zijn. Er wonen nu nog 108 mensen op het veld, die mogen blijven vanwege een zorgindicatie. “Deze mensen ontvangen hulpverlening en krijgen hulp bij het vinden van een nieuwe woonplek. Er wordt gekeken of ze in de woonplaats van herkomst geplaatst kunnen worden of in de gemeente Zundert zelf”, zegt woordvoerder van de gemeente Zundert. “Dus afhankelijk van wanneer woonruimte voor de mensen wordt gevonden, blijven ze er nog even wonen.”

Lees ook een reportage over Fort Oranje uit juni. Toen was net besloten dat het kamp ontruimd moest worden

Onhoudbare situatie

De gemeente Zundert nam in juni het beheer van de camping over omdat de bewoners veelal in slechte omstandigheden leefden en er veel criminaliteit was. Fort Oranje kwam negatief in het nieuws na een reportage van SBS6. De burgemeester besloot de camping te sluiten vanwege een onhoudbare situatie en besloot het kamp te ontruimen. Schneider: “Wij hebben onszelf als doelstelling gesteld om het kamp binnen een jaar te ontruimen. Dus het kamp moet in juni 2018 ontruimd zijn.” Voor de circa zeshonderd bewoners werd nieuw onderdak gezocht.

Een aantal bewoners spande in oktober nog een spoedprocedure aan bij de Raad van State om ontruiming te voorkomen. Maar de hoogste bestuursrechter besloot dat de problemen op de camping zwaarder wogen dan de belangen van de bewoners. Ook spande de eigenaar een kort geding aan tegen de gemeente omdat het beheer van hem was afgenomen door de gemeente, maar dat verloor hij.

Lees ook het beeldverhaal: Camping Fort Oranje gaat dicht - en dus stromen ‘buitenlanders’ toe
    • Sophie van Oostvoorn