Trumpvideo Lubach meest bekeken op YouTube in 2017

‘Even voorstellen aan Trump’ is in Nederland het meest bekeken op YouTube. Wereldwijd is het best bekeken filmpje een fragment uit een Thaise talentenshow met gemaskerde zangers.

Wereldwijd het best bekeken YouTubefilmje van 2017 is een fragment uit een Thaise talentenshow waarin een gemaskerde kandidaat een liefdeslied zingt.
Wereldwijd het best bekeken YouTubefilmje van 2017 is een fragment uit een Thaise talentenshow waarin een gemaskerde kandidaat een liefdeslied zingt. YouTube

Het Arjen Lubachs filmpje Even voorstellen aan Trump is in Nederland de meest bekeken YouTube-video van 2017. Het filmpje werd 10 miljoen keer bekeken. De internationale versie werd 25,8 miljoen keer bekeken. De tweede plaats is voor vlogger Enzo Knol met Het is voorbij, waarin hij het uitmaakt met zijn vriendin (het is weer aan). Stuk TV staat twee keer in de top-10 met afleveringen van Jachtseizoen.

In de internationale top-10 staat een Thais filmpje bovenaan, Until we will become dust - Oyster Mask/ The Mask Singer 2, met 182 miljoen views. In dit fragment uit een talentenshow op de Thaise televisie zingt een gemaskerde kandidaat een liefdeslied. Later werd zijn identiteit onthuld: Pandavaram Prasarnmitr, zanger van rockband de Cocktails. Opgeteld werden de tv-fragmenten uit De gemaskerde zanger in 2017 drie miljard keer bekeken.

In deze jaarlijsten laat YouTube overigens de videoclips buiten beschouwing, die wegens de grote dominantie in aparte lijsten staan. De meest bekeken clip was Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee. Met 4,4 miljard views is dit ook de meest bekeken YouTubevideo ooit. Ex-recordhouder Ed Sheeran staat met The Shape of You op de tweede plaats met 2,5 miljard views.

Meer nog dan in de jaarlijsten van Spotify, die dinsdag uitkwamen, werd op YouTube de opmars van de Latino-muziek duidelijk. In de top-10 van muziekvideo’s staan zes Latino-artiesten, doorgaans wel met gastrollen van Amerikaanse sterren.

    • Wilfred Takken