Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël

Met dit omstreden besluit is Trump de eerste Amerikaanse president die Jeruzalem als hoofdstad erkent.

Foto Alex Brandon/AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkend. De Amerikaanse ambassade zal van Tel Aviv worden verplaatst naar Jeruzalem. Dat maakte hij tijdens een persconferentie woensdag in Washington officieel bekend. Met dit omstreden besluit is Trump de eerste Amerikaanse president die Jeruzalem als hoofdstad erkent.

Trump noemde de erkenning een “nieuwe aanpak van het Israëlisch-Palestijnse conflict”. Volgens de president was het “een noodzakelijke stap in het vredesproces” en hij zei er “alles aan te doen” om tot een vredesovereenkomst te komen.

“Dit is niets meer of minder dan de erkenning van de realiteit en is het juiste om te doen.”

Omstreden besluit

Het besluit van Trump is omstreden. Israël ziet Jeruzalem volgens persbureau Reuters als de “de eeuwige en ondeelbare hoofdstad” van het land. De Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem, al decennia bezet Palestijns gebied, juist als de hoofdstad van hun toekomstige Palestijnse staat. Met de erkenning is Trump de eerste wereldleider die openlijk partij kiest.

Een “mijlpaal”, een “spijtig besluit” en een “daad van agressie”. De wereld reageert op Trumps toespraak

De Israëlische premier Netanyahu reageerde verheugd op de aankondiging en noemde het volgens Reuters een “historische dag”. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei in een reactie de keuze van Trump te veroordelen. Volgens Abbas heeft de VS hiermee in zekere zin afstand gedaan van zijn rol als bemiddelaar in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Internationale kritiek

Er was op voorhand veel kritiek op de beslissing van Trump. Nog voor de officiële bekendmaking zei Ahmed Aboul-Gheit, de secretaris-generaal van de Arabische Liga, dat de beslissing een “ongerechtvaardigde provocatie” zou zijn en een “klap” voor de diplomatieke relaties.

Lees ook: Na 1967 werd Jeruzalem steeds heiliger voor de Joden

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, noemde tijdens een NAVO-overleg eerder op de dag de erkenning “onverstandig en contraproductief”, aldus persbureau ANP. “Wij zijn altijd heel helder geweest: een eindoplossing is een tweestatenoplossing.” Ook de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriël waarschuwden Trump al voor de gevolgen van zijn besluit.

Pijnpunten

Een van de pijnpunten is de ligging van de Al-Aqsa-moskee, een van de heiligste plaatsen in de islam. Deze moskee ligt in Oost-Jeruzalem, bezet Palestijns gebied, en komt met de erkenning van de Jeruzalem als hoofdstad officieel in Israël te liggen.

Lees ook: Trump wil Jeruzalem nu toch als de hoofdstad van Israël erkennen

Voor aanvang van de persconferentie verzocht het Witte Huis alle overheidsfunctionarissen hun eventuele reisplannen naar Israël, Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever uit te stellen tot na 20 december, aldus persbureau Reuters.

Aangepast reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies woensdagavond aangepast. “Door recente politieke ontwikkelingen neemt de kans op protesten en demonstraties in Jeruzalem en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden toe. Vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen,” schrijft het ministerie.