Thuiskok

Gele pesie soep

Pesie, dat zijn spliterwten. En dit is dus eigenlijk een Surinaamse gele erwtensoep. Fijn om bij op te warmen nadat je dat gure herstweer in bent geweest, en exotisch genoeg om je even naar het tropische klimaat van Suriname te voeren. Adjuma is een chilipeper die prima vervangen kan worden door bijvoorbeeld een madame jeanette peper.

Was de spliterwten tot het spoelwater schoon is. Breng de erwten aan de kook in 2 liter water met het zeezout. Haal het schuim eraf met een schuimspaan. Kook de spliterwten ongeveer 45 minuten, tot ze bijna uit elkaar vallen. Voeg de Madame Jeanette en de laurierbladeren toe. Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de ui, de knoflook, de wortel, de prei, de piment en de adjuma tot de ui zacht is. Voeg de gepureerde tomaten toe en laat 30 minuten zachtjes koken. Doe de gare spliterwten met het water erbij. Laat alles pruttelen tot de wortel zacht is. Roer tot slot de bladselderij en het limoensap door de soep. Breng eventueel op smaak met wat zout en serveer indien gewenst met de ringetjes bosui.