In beeld

De rol van steen in het Israëlisch-Palestijns conflict

Al bijna 25 jaar maakt fotograaf Ad van Denderen (Zeist, 1943) foto’s van het dagelijks leven in Israël en de Palestijnse gebieden. Voor een tentoonstelling in museum Huis Marseille werd steen zijn leidraad. De steen als natuurelement in een droog, mediterraan landschap, als bouwmateriaal voor huizen en de vele barricades maar ook als wapen voor de Palestijnen.

Gaza Stad, 1996.
Foto Ad van Denderen
Palestijnse bouwvakkers bouwen huizen in de Israëlische nederzetting Kfar Adumim op de Westelijke Jordaanoever, 1993.
Foto Ad van Denderen
Palestijnse bouwvakkers uit Gaza op weg naar hun werk in Israël bij de noordelijke grensovergang Erez, 1995.
Foto Ad van Denderen
Joodse kolonisten bakenen met stenen het terrein af waar zij op de Westelijke Jordaanoever hun illegale nederzetting Neve Daniel zullen gaan stichten, 1993.
Foto Ad van Denderen
Maquette van de nieuw te bouwen stad Rawabi, die moet verrijzen op een heuveltop 12 kilometer ten noorden van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. De stad, een initiatief van de Palestijnse zakenman en investeerder Bashar Masri, zal ruimte bieden aan 40.000 Palestijnen. Foto uit 2013.
Foto Ad van Denderen
Steengroeve naast de toekomstige Palestijnse stad Rawabi op de Westelijke Jordaanoever. Hier wordt de zogeheten Jeruzalem Stone gewonnen voor de bouw van deze fonkelnieuwe stad. Foto uit 2013.
Foto Ad van Denderen
Op een heuvel, 12 kilometer ten noorden van Ramallah, verrijst op de Westelijke Jordaanoever de nieuwe Palestijnse stad Rawabi, 2013. Ter inspiratie voor de bouw van Rawabi werd eerder door de ontwikkelaars een werkbezoek gebracht aan Almere.
Foto Ad van Denderen
Rawabi, de nieuwe Palestijnse stad in aanbouw, 2013
Foto Ad van Denderen
Nieuwe bewoners van de Palestijnse stad Rawabi brengen in 2014 een bezoek aan hun nieuwe appartement. Toen de stad eenmaal af was duurde het nog bijna twee jaar voordat de eerste bewoners er terecht konden omdat Israël geen toestemming gaf voor waterleidingen naar de stad.
Foto Ad van Denderen
Rawabi is ontworpen voor de Palestijnse middenklasse en voorzien van de modernste voorzieningen en infrastructuur.
Foto Ad van Denderen
Rawabi, de nieuwe Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever, 2016. Omdat het jaren duurde voordat de stad daadwerkelijk bewoond kon worden – de Israëlische regering gaf geen toestemming voor waterleidingen en toegangswegen – ziet de stad er nog steeds op sommige plaatsen uit als een spookstad.
Foto Ad van Denderen