Russische sporters gaan in beroep tegen schorsing

Het Internationaal Olympisch Comité schorste de afgelopen tijd 25 Russische sporters omdat ze doping hadden gebruikt.

Bobsleeër Alexander Zubkov, de Russische vlaggendrager bij de openingsceremonie in Sotsji, is ook geschorst voor dopinggebruik. Foto Adrian Denis/AFP

22 Russische sporters gaan in beroep tegen het besluit van het Internationaal Olympisch Commitee (IOC) bij het internationale sporttribunaal CAS. Het IOC schorste eerder 25 Russiche sporters voor het leven, omdat ze schuldig waren bevonden aan dopinggebruik tijdens de Spelen van 2014 in Sotsji. In totaal onderzoekt het IOC 36 dopingzaken.

Voor iedere atleet die in beroep gaat komt een procedure bij het CAS. Onder de 22 sporters zijn geschorste bobsleeërs, skiërs en schaatsers. De sporters hebben het tribunaal verzocht voor het begin van de Olympische Spelen in Pyeongchang op 9 februari 2018 een oordeel te vellen.

Lees ook: de Russische reacties op het uitsluiten van Rusland van de Olympische Spelen

Dinsdagavond maakte het IOC bekend dat Rusland wordt uitgesloten van de Winterspelen in Pyeongchang. Uit onderzoeken van het wereldantidopingagentschap WADA bleek dat duizenden Russische sporters betrokken zijn bij dopingfraude op de Olympische Zomer- en Winterspelen en Paralympische Spelen.

Alleen Russische sporters die kunnen aantonen dat ze nooit doping hebben gebruikt, mogen aan de komende Winterspelen deelnemen. Zij nemen dan deel als ‘Olympic Athlete from Russia’ (OAR). Dit zal ook op hun tenue staan. Als zij een medaille winnen, zal bij de uitreiking het olympisch volkslied worden gespeeld.

    • Sophie van Oostvoorn