Rusland gaat sporters die naar Spelen willen niet tegenhouden

Volgens Poetin leven veel sporters al hun hele loopbaan toe naar de Spelen van volgend jaar. “Op grond van deze afweging zullen we natuurlijk niemand iets verbieden.”

Bustes van de Russische president Poetin in een museum in Moskou. Foto Joeri Kadobnov/Reuters

Rusland gaat sporters niet verbieden deel te nemen aan de Olympische Spelen van Pyeongchang van volgend jaar. “We zullen geen boycot instellen”, zei de Russische president Vladimir Poetin woensdagavond tijdens een toespraak. Het was zijn eerste reactie op het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van dinsdag.

Het IOC kondigde dinsdag aan dat Rusland komende winter niet welkom is op de Spelen in Zuid-Korea, vanwege de vele onthullingen over systematisch dopinggebruik in het land. Russische sporters die kunnen aantonen dat ze vrij van verboden middelen zijn mogen wel deelnemen. Ze doen dat dan onder neutrale vlag.

Lees ook de analyse van sportredacteur Henk Stouwdam: Het IOC durft Rusland niet volledig te verbannen

De Russische staatstelevisie sprak kort na dat besluit al van een boycot, maar Poetin spreekt dat nu tegen. Volgens hem staat het Russische sporters vrij om “op eigen initiatief” deel te nemen op de Winterspelen. Tijdens een toespraak, waarover staatspersbureau Ria Novosti schreef, zei de president dat sommige sporters al hun hele loopbaan toeleven naar deelname in Pyeongchang:

“Dit is heel belangrijk voor hen. Op grond van deze afweging zullen we natuurlijk niemand iets verbieden, geen blokkades opwerpen en geen voorwaarden stellen die deelname onmogelijk maken.”

‘Politiek besluit’

Wel stelde Poetin dat een definitief standpunt van Rusland pas volgende week volgt, na een vergadering van de Russische olympische autoriteiten. Ook Aleksandr Zjoekov, voorzitter van het Russisch Olympisch Comité, verwees dinsdag al naar die vergadering van “trainers en sporters” op 12 december.

Poetin noemde het besluit om Rusland van de Spelen te weren een “volledig georkestreerde en politiek gemotiveerde beslissing”, schrijft Ria. Ook zette hij Grigory Rodtsjenko, de dopingarts die recentelijk verklaarde over de Russische dopingpraktijken, weg als een oneerlijk persoon. Zonder de naam van de klokkenluider te noemen stelde Poetin dat het IOC zich vooral heeft gebaseerd op “verklaringen van een persoon wiens morele en ethische houding en psychische gezondheid een hoop vragen oproepen”.

    • Joost Pijpker