Rotterdammers voorlopig niet naar huis na brand

Twee woningen zijn voor langere tijd onbewoonbaar. De vloeren zijn ‘instabiel’ geworden door de brand.

Hulpdiensten zijn bezig met het nablussen van de brand aan de Wijnhaven in Rotterdam. Foto Rob Engelaar/ANP

De bewoners van acht woningen aan de Wijnhaven in Rotterdam kunnen na de hevige brand van dinsdagnacht voorlopig niet naar huis. Dit bevestigt Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond woensdagmiddag. Volgens de Veiligheidsregio hebben de meeste woningen last van rook- en waterschade. Twee woningen zijn volgens een woordvoerder van de gemeente voor langere tijd onbewoonbaar, omdat de vloeren door de explosie instabiel zijn geworden.

Hoeveel bewoners in de beschadigde appartementen wonen, kunnen de autoriteiten niet zeggen. Volgens een woordvoerder van de gemeente wonen in het blok vooral “starters uit een hoger segment, veel singles”.

Shishalounge

Ook de bewoners van de omringende appartementen werden meteen geëvacueerd. Volgens een woordvoerder van de gemeente werden alle inwoners ondergebracht in hotelkamers, het grootste deel kon vandaag weer terugkeren naar huis.

Dinsdagavond brak rond 23.00 uur een grote brand uit boven een shishalounge aan de Rotterdamse Wijnhaven. Volgens een woordvoerder van de brandweer ontstond deze door een explosie, die ook door omstanders werd gehoord. De explosie “heeft de gevel volledig weggeblazen”, vertelde NRC-redacteur Casper van der Veen, die ter plekke was.

Oorzaak

Over de mogelijke oorzaak voor de explosie en de brand wil de politie nog niets zeggen. “De locatie moet eerst veilig worden verklaard, voordat we ons onderzoek tot een goed einde kunnen brengen.”

    • Floor Bouma