Puigdemont blijft voorlopig in België

Puigdemont blijft met vier van zijn oud-kabinetsleden voorlopig in België. Het Spaande arrestatiebevel blijft namelijk staan.

Foto Olivier Matthys/AP

De Catalaanse ex-regiopresident Carles Puigdemont blijft samen met vier van zijn oud-kabinetsleden voorlopig in België. Dat zei Puigdemont woensdag tijdens een persconferentie waar hij reageerde op de beslissing van het Spaanse Hooggerechtshof om het internationale arrestatiebevel in te trekken.

Volgens Puigdemont is het nog onduidelijk of ze naar Catalonië kunnen terugkeren. Het Spaanse aanhoudingsbevel blijft namelijk staan, ondanks het intrekken van het internationale arrestatiebevel. Tijdens een persconferentie zei hij volgens persbureau Reuters:

“Toen we hier naar toe kwamen, wilden we zo snel mogelijk weer naar huis. Maar of dat mogelijk is? Dat moeten we weten voordat we naar huis gaan.”

Het Spaanse Hooggerechtshof wil de politici berechten voor hun rol bij het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid. Ze worden verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld.

Europese steun

De politici vluchtten een maand geleden naar België in de hoop steun te krijgen voor de onafhankelijkheidskwestie. Vervolgens vaardigde het Spaanse Hooggerechtshof een Europees arrestatiebevel uit. Opperrechter Pablo Llarena liet dit aanhoudingsbevel dinsdag intrekken omdat de politici hadden aangegeven terug te willen keren naar Spanje.

Lees ook: Puigdemont: van banketbakkerszoon tot zelfverklaard president

Vrijdag had de advocaat van Puigdemont al laten weten dat de ex-regiopresident niet van plan was af te reizen naar Madrid voor verhoor.

Maandag werd bekend dat zes andere voormalige leden van het Catalaanse kabinet op borgtocht vrijkomen. Voormalig vicepresident Oriol Junqueras en Joaquim Forn blijven in hechtenis omdat de rechter de kans groot acht dat ze nieuwe grootschalige volksprotesten organiseren.

    • Belia Heilbron