ProRail krijgt boete voor schenden regels chloortransport

De boete van 50.000 euro valt lager uit dan geëist, omdat het incident inmiddels vier jaar geleden plaatsvond.

Een chloortrein op de betuweroute.
Een chloortrein op de betuweroute. Foto Rob Dammers/Flickr

ProRail moet een boete van 50.000 euro betalen omdat het zich in 2013 niet heeft gehouden aan de regels voor chloorvervoer. De spoorbeheerder meldde niet dat een trein met vijf wagons gevuld met chloor vertraging had opgelopen. De wagons bleven vervolgens op een rangeerterrein staan in Amersfoort, wat ook verboden is.

De straf is aanzienlijk lager dan de 150.000 euro die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. De rechtbank besloot daartoe omdat het incident inmiddels meer dan vier jaar plaatsvond, schrijft persbureau ANP. Ook heeft ProRail sindsdien geen vergelijkbare overtredingen meer begaan.

Op 13 maart 2013 vertrok een trein uit de Duitse plaats Bad Bentheim. Onderweg naar Amersfoort liep deze vertraging op, maar dit heeft de spoorbeheerder niet bij alle betrokken treindienstleiders gemeld. Het OM zag dit als kwalijk: “De treindienstleider moet exact weten waar een trein met chloor zich bevindt op het spoor”.

Verantwoordelijkheid

Vervolgens liet ProRail meerdere chloorwagons achter op een rangeerterrein in Amersfoort, wat in strijd is met milieuwetgeving. Dat bracht volgens justitie een mogelijk gevaarlijke situatie voor de volksgezondheid met zich mee, aangezien het inademen van chloor tot “direct levensgevaar” kan leiden:

“Juist van een professionele onderneming mag je verwachten dat zij daarvoor verantwoordelijkheid neemt”

Justitie nam in de eis ook mee dat de spoorbeheerder vaker veroordeeld is. Het OM verwees daarbij naar een vergelijkbare situatie in 2011, toen in Zwijndrecht een brand uitbrak in een treinwagon met ethanol. ProRail en Keyrail, een spoorbeheerder die destijds verantwoordelijk was voor de Betuwelijn, moesten 100.000 euro boete betalen voor nalatigheid.