Poetin gaat voor vierde termijn als president

Poetin gaat meedoen aan de verkiezingen van 2018. 80 procent van de Russen steunt hem.

Foto Joeri Kotsjetkov/EPA

Vladimir Poetin gaat zich herkiesbaar stellen voor de Russische presidentsverkiezingen in maart volgend jaar. Dat heeft de Russische president woensdag officieel aangekondigd tijdens een toespraak in de stad Nizjni Novgorod, melden de persbureaus Reuters en AP. Als hij de verkiezingen wint, wordt het Poetins vierde termijn als president.

Dat Poetin (65) aan de macht blijft, lijkt zo goed als zeker. Meer dan 80 procent van de Russische bevolking is blij met hem als president. Serieuze tegenstand hoeft hij ook niet te verwachten bij de stembusgang. De meeste van de ongeveer dertig kandidaten zijn marginale politieke figuren zonder noemenswaardige aanhang.

Lees ook: Zes vrouwen en een zwarte kandidaat nemen het op tegen Poetin

Poetins grootste electorale rivaal, oppositieleider Aleksej Navalny, is door de Kiescommissie uitgesloten van deelname. De reden daarvoor is een voorwaardelijke celstraf die Navalny kreeg in een fraudezaak. Onder andere het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ziet die zaak als een showproces. Navalny zelf zegt ook dat achter zijn uitsluiting politieke motieven schuilgaan.

Autofabriek

Poetin deed zijn aankondiging bij een bezoek aan een autofabriek. “Ik kon geen betere plaats bedenken”, zei Poetin, waarna hij een groot applaus ontving. Fabrieksarbeiders vormen een belangrijk deel van zijn achterban. “Dank jullie voor jullie werk en jullie werkhouding”, vervolgde hij. “Ik weet zeker dat we samen zullen overwinnen.”

Sinds 2000 is Poetin aan de macht in Rusland. Van 2000 tot 2008 volbracht hij zijn eerste twee presidentstermijnen. Omdat drie aaneengesloten termijnen niet toegestaan waren, deed hij daarna een stap terug tot premier. In naam althans: Dmitri Medvedev was tussen 2008 en 2012 president, maar niemand twijfelde eraan dat Poetin nog altijd de touwtjes in handen had.

In 2012 werd Poetin weer president. Voor een periode van zes jaar dit keer: Medvedev had tijdens zijn presidentschap voor een verlenging van de termijn gezorgd. Dat Poetin in 2018 voor een vierde termijn wil gaan, leed eigenlijk al geen twijfel. Een officiële bekendmaking van zijn kandidatuur liet alleen op zich wachten.