FNV eist halt aan stijgende AOW-leeftijd

Pensioenonderhandelingen Vakbond FNV wil alleen verder praten over hervorming van het pensioenstelsel, als het kabinet de snel stijgende AOW-leeftijd gaat aanpakken.

FNV-voorman Han Busker van vakbond FNV op het Binnenhof na afloop van zijn deelname aan de formatiegesprekken deze zomer.
FNV-voorman Han Busker van vakbond FNV op het Binnenhof na afloop van zijn deelname aan de formatiegesprekken deze zomer. Foto Remko de Waal/ANP

Het kabinet moet iets doen tegen de snel stijgende AOW-leeftijd. Dat is de nieuwe inzet van de grootste vakbond FNV bij de onderhandelingen over een ander pensioenstelsel. FNV-pensioenbestuurder Tuur Elzinga kwam woensdag met die eis in een interview met de Volkskrant.

De vakbond vraagt op deze manier een hoge prijs voor zijn medewerking aan de aanpassing van de regels rond het aanvullende pensioen, dat werknemers zelf opbouwen bij hun werkgever bovenop het ‘staatspensioen’ AOW. Het kabinet-Rutte III wil graag vaart maken met deze pensioenhervorming. In het regeerakkoord staat dat het kabinet begin volgend jaar al een ‘hoofdlijnenakkoord’ wil hebben met de FNV en werkgevers.

‘Wil serieus genomen worden’

De sociale partners praten al jaren over hoe zo’n nieuw pensioenstelsel eruit zou moeten zien. Het idee is dat werknemers straks een persoonlijk pensioenpotje krijgen. Wel komen er collectieve buffers om grote financiële tegenslagen op te vangen. Nu bouwen de meeste werknemers pensioen op in een grote collectieve pensioenpot.

De FNV vindt wel degelijk dat het pensioenstelsel aan verandering toe is, zegt Elzinga in een toelichting. Het huidige stelsel is namelijk slecht bestand tegen de huidige lage rentestand – daardoor kunnen pensioenen al jaren niet worden opgehoogd.

Maar de snel stijgende AOW-leeftijd is ook een groot probleem, volgens Elzinga. „Dan is mijn antwoord aan de minister: als jij iets van ons wil, wil ik dat je ons ook serieus neemt.”

Zware beroepen

De AOW-leeftijd stijgt naar 67 jaar en drie maanden in 2022. Daarna stijgt hij automatisch mee met de gemiddelde levensverwachting: voor elk jaar dat we langer leven, moet een jaar langer gewerkt worden. „Dat gaat echt veel te snel”, zegt Elzinga. „Met gezond verstand kun je bedenken dat dat niet haalbaar is en voor de overheidsfinanciën niet nodig.” Hij zegt dat vooral mensen met zware beroepen nadeel ondervinden, omdat zij vaak ook eerder beginnen met werken, minder geld hebben om eerder te stoppen en vaak een kortere levensverwachting hebben dan gemiddeld.

Lees ook deze reportage: ‘Op een gegeven moment ben je versleten’

Het kabinet heeft geen plannen om iets te veranderen aan de AOW-leeftijd. De problemen die mensen met zware beroepen ondervinden, moeten volgens het kabinet door werkgevers en werknemers zelf worden opgelost. Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) laat weten dat hij niet via de media wil reageren op de uitspraken van Elzinga.