Openbaar vervoer

Kamer stemt in met onderzoek naar testfaciliteit voor hyperloop

De Tweede Kamer is enthousiast over de hyperloop, een nog theoretisch vervoermiddel waarbij de passagier op hoge snelheid door een vacuümbuis reist. Dinsdag nam de Kamer unaniem een motie aan van D66-Kamerlid Rob Jetten. De motie verzoekt de overheid om samen met private partijen de financiering voor een testfaciliteit in Flevoland te onderzoeken. Verschillende Nederlandse bedrijven, waaronder BAM, VDL, Fokker, Movares en NS, willen dat het ministerie van Infrastructuur investeert in een testtraject van een paar kilometer bij Lelystad. Daar hebben ze een paar weken geleden in een lobbybrief om gevraagd. De testfaciliteit zou 120 miljoen euro gaan kosten. Hoeveel de bedrijven van dat bedrag zelf willen betalen, is onduidelijk. In Delft bestaat al een kleine 30 meter lange testbaan. (NRC)

    • Carola Houtekamer