Op de muren van de Oude Stad een grote Amerikaanse vlag

Reacties Jeruzalem In Jeruzalem is de stemming triomfantelijk bij veel Israëliërs, ondanks de angst voor geweld. Palestijnen verklaren Trump voor gek.

De Amerikaanse en Israelische vlag.
De Amerikaanse en Israelische vlag.

De jonge Joodse toeristengids Lian uit Haifa, op bezoek in Jeruzalem, is blij met het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Weliswaar vreest ze een gewelddadige reactie, maar dat ligt volgens haar aan kwaadwillendheid van Palestijnse zijde. „Trumps bedoelingen zijn goed. Hij wil vrede.”

Ook de gemeente Jeruzalem ziet reden tot vreugde. Om de toespraak van Trump te vieren projecteerden de autoriteiten een grote Amerikaanse vlag op de muren van de oude stad.

Lees ook: Trumps besluit Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, heeft vooral gevolgen voor de VS zelf

Vanuit de Israëlische regering blijven al te enthousiaste reacties op de toespraak van Trump uit. Premier Benjamin Netanyahu repte tijdens een speech in Jeruzalem woensdag met geen woord over het Amerikaanse besluit. Minister van Defensie Avigdor Lieberman, die bekend staat om zijn ferme uitspraken, zei op alle scenario’s te zijn voorbereid omdat „alle zaken rond Jeruzalem gevoelig liggen”.

De Israëlische functionarissen zijn vanuit Washington gewaarschuwd geen olie op het vuur te gooien. Maar de stemming is duidelijk triomfantelijk. Yaakov Peri, ex-chef van de Israëlische veiligheidsdiensten en nu parlementslid van oppositiepartij Yesh Atid, spreekt van „een historische stap, waarop het Joodse volk meer dan zeventig jaar heeft gewacht”.

Doelwit

In de Oude Stad, die tot woensdag alleen door Israël werd erkend als deel van de Israëlische hoofdstad, bezoeken toeristen en gelovigen als vanouds de klaagmuur en markten. A’la Zorba (43), een Palestijn uit Oost-Jeruzalem, is ervan overtuigd dat die rust zal verdwijnen. Trumps besluit zal leiden tot geweld in de Oude Stad, in de rest van de Palestijnse gebieden en „de hele wereld”, zegt hij. Vooral Amerikanen zullen doelwit worden. „Trump is een gek”, zegt hij. „Wat voor president brengt zijn eigen mensen in gevaar?”

Palestijnen verbranden de Israëlische en Amerikaanse vlag bij een protest in de Gazastrook tegen de erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad door de VS. Foto Mohammed Salem/Reuters

Abou Moussa, die koffie en thee verkoopt op de katoenmarkt, maakt zich minder zorgen om de Amerikaanse burgers. „Die kunnen in één dag worden geëvacueerd. De Palestijnen en de Joden niet. Zij worden de slachtoffers.”

Ook Moussa noemt het gedrag van Trump gestoord, zoals bijna elke Palestijn. Ze krijgen verrassend genoeg steun van Brian Shapiro (60), een nationalistisch-religieuze Jood die een groep Joodse buitenlanders rondleidt bij de Klaagmuur. „Ik weet niet of hij gestoord is”, zegt Shapiro, „maar normaal is dit niet. Ik had nooit verwacht dat Trump dit zou zeggen.” Shapiro wil graag dat de wereld Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël, zegt hij, „maar dit is niet de manier.”

Volgens Shapiro heeft Trump geen voorwerk gedaan, zoals internationale steun verwerven of voorbereidingen treffen voor de bouw van een ambassade. „Zelfs de Israëlische regering was hier niet op voorbereid”, zegt hij. „Dit levert alleen maar problemen op. Dit is niet het werk van een politicus, maar van een bulldozer.”