‘MI5 verijdelde aanslag op premier May’

Twee mannen wilden een bom af laten gaan voor de deur van Downing Street 10, waarna ze premier Theresa May om het leven wilden brengen.

De aanslag op premier May had plaats moeten vinden bij de ambtswoning.
De aanslag op premier May had plaats moeten vinden bij de ambtswoning. Foto Tolga Akmen/AFP

De Britse veiligheidsdienst MI5 heeft een aanslag op het leven van de Britse premier Theresa May verijdeld, dat melden Britse media na berichtgeving van Sky News. Woensdag verschijnen twee mannen voor de rechtbank in Londen. Zij worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

De verdachten werden op 28 november gearresteerd na een gezamenlijke operatie van MI5, het anti-terreurteam van Schotland Yard en de politie van West Midlands.

Naa’imur Zakariyah Rahman (20) uit Londen en Mohammed Aqib Imran (21) uit Birmingham zouden een zelfgemaakt explosief af willen laten gaan bij de ingang van de ambtswoning aan Downing Street 10. In de daaropvolgende chaos wilden ze de premier doden met een mes, meldde de BBC.

Dinsdag werden May en haar kabinet ingelicht over de terreurdreiging in Groot-Brittannië door de directeur van MI5, meldt The Guardian. De veiligheidsdienst zou afgelopen jaar negen terroristische aanslagen verijdeld hebben.

    • Sophie van Oostvoorn