‘Maakt geen zak uit of Russen meedoen’

Russische doping Bij de presentatie van de olympische shorttrackploeg ging het veel over Rusland. „Voor het niveau maakt het niet uit of ze er zijn of niet.”

Sjinkie Knegt: „Ik heb dit jaar nog totaal geen last gehad van de Russen.”Foto Vincent Jannink/ANP
Sjinkie Knegt: „Ik heb dit jaar nog totaal geen last gehad van de Russen.”Foto Vincent Jannink/ANP

Suzanne Schulting had op een gegeven moment de Whatsappgroep van de shorttrackers op stil gezet. Dinsdagochtend moest ze er nog aan herinnerd worden dat die avond het IOC zou beslissen over het lot van de Russische sporters, ‘s avonds was ze na de bekendmaking de berichten en screenshots over en weer snel zat. „Al mochten ze wel allemaal mee: ik lig er niet wakker van. Ik wil ze gewoon verslaan. Op waarde.”

In Thialf moest het woensdagmiddag gaan over de tien shorttrackers die Nederland gaan vertegenwoordigen op de Winterspelen in Pyeongchang over twee maanden. „We gaan het weer even over de sport hebben”, had Arie Koops, technisch directeur van schaatsbond KNSB, in zijn introductie gezegd. Tevergeefs natuurlijk. Het besluit van het IOC om Rusland te weren van de Spelen, op individuele schone sporters na, was een onvermijdelijk gespreksonderwerp.

Na het nieuws van dinsdagavond was het al veel over de gevolgen voor de langebaanschaatsers gegaan. Met de strikte richtlijn die het IOC lijkt te hanteren voor individuele Russische sporters zou in ieder geval Pavel Koelizjnikov, wereldrecordhouder op de 500 meter (33,98) en tweevoudig wereldkampioen sprint, thuis moeten blijven na een dopingschorsing als junior. Ook voor Denis Joeskov, drievoudig wereldkampioen op de 1.500 meter, dreigt dat lot nadat hij tien jaar geleden voor vier maanden geschorst werd voor marihuanagebruik.

Coach Kosta Poltavets zal er waarschijnlijk ook niet bij zijn en het gevolg voor de Italiaanse coach Maurizio Marchetto is onduidelijk; de huidige coach van Marrit Leenstra had in de onderzochte jaren onder anderen Olga Fatkoelina onder zijn hoede. Zij werd betrapt en voor het leven geschorst voor de Winterspelen.

In het shorttrack is ook nog veel onzeker, maar één ding staat vast: de Russen domineerden de sport in Sotsji 2014 bij de mannen: drie keer goud, één keer zilver en één keer brons. Viktor An, twee keer individueel goud en één keer met de aflossingsploeg, werd impliciet genoemd in het tweede McLaren-rapport. Semjon Jelistratov, tweevoudig Europees kampioen en in de gouden aflossingsploeg van Sotsji, werd betrapt op meldonium. Zijn schorsing werd later echter opgeheven.

De Nederlandse shorttrackploeg is er niet zo mee bezig. Concurrenten of niet. Bondscoach Jeroen Otter – „als ik ergens geen controle over heb, laat ik het makkelijk los” – had liever duidelijkheid gezien over de resultaten uit het verleden. De Nederlandse mannen werden in Sotsji op de door Rusland gewonnen aflossing vierde, Sjinkie Knegt won brons op de 1.000 meter achter twee Russen. HIj gaat er niet van uit dat er nog iets verandert. „Het behoort tot de mogelijkheden. Maar zo ja, dan is dat helemaal niet leuk.”

Drie keer zo grote bovenbenen

Knegt had het nieuws al sinds de onthullingen amper gevolgd, net als Schulting. Dylan Hoogerwerf interesseerde het nog wel genoeg om de veelbesproken documentaire Icarus te kijken, over de Russische klokkenluider Grigori Rodtsjenkov. „Dan denk ik er wel over na, maar in wedstrijden ben ik er niet mee bezig. Natuurlijk heb ik zelf ook wel eens wat over Russen gedacht. In de junioren reed ik tegen zo’n heel klein smal gastje dat twee, drie jaar later drie keer mijn bovenbenen had en opeens een half rondje bij me weg reed. Hoe kan dat zo snel gaan, dacht ik.”

Is shorttrack een schone sport? Tja, zei Otter, er is niemand officieel betrapt. Hoogerwerf denkt dat doping in het shorttrack wel degelijk effect kan hebben, hoe technisch de sport ook is en hoe klein de verschillen. „In bochten komt er elke keer veel druk op je benen. Als je vermoeid raakt, is dat omdat je benen vermoeid zijn. Als je langer hard kunt trainen, word je sterker.”

Wel of geen Russen in Pyeongchang, het maakt de Nederlanders niet uit. Niet eens omdat de twee toppers, An en Jelistratov, dit seizoen weinig indruk maken. „Heb nog totaal geen last van ze gehad”, zei een glimlachende Knegt. Maar vooral, volgens Otter, omdat de top in het shorttrack zo dicht bij elkaar zit. Is het niet Rusland op de aflossing straks, dan wel Kazachstan. Ook zij zijn goed. „Voor het niveau tijdens de Spelen zal het niet uitmaken. De prestatiedichtheid is zo hoog, het maakt geen zak uit of de Russen meedoen.”