Lubaina Himid (63) is oudste winnaar Turner Prize ooit

Turner Prize 2017 Kunstenaar Lubaina Himid is de eerste zwarte vrouw die de belangrijkste Britse kunstprijs wint. In haar werk snijdt ze vooral koloniale thema’s aan.

Lubaina Himid.
Lubaina Himid. Foto Edmund Blok

De 63-jarige Lubaina Himid is de winnaar van de Turner Prize 2017. Zij is de eerste zwarte vrouw die de belangrijkste Britse kunstprijs toegekend krijgt, en de oudste winnaar ooit. De jury roemt haar vanwege de manier waarop zij in haar werk „moeilijke, pijnlijke” onderwerpen aansnijdt. In de Ferens Art Gallery in Hull, waar de vier genomineerden voor de Turner Prize dit jaar hun werk tonen, exposeert Himid onder meer collages op krantenpapier die kritiek leveren op de manier waarop zwarte mannen en vrouwen door de media worden afgebeeld.

Dit schreven we over de genomineerden: Jong is niet langer de norm bij genomineerden Turner Prize

De in Tanzania geboren Lubaina Himid (Zanzibar, 1954) heeft zich als docent aan de universiteit van Central Lancashire, als tentoonstellingsmaker en als lid van de British Black Art Movement haar hele carrière hard gemaakt voor onderbelichte zwarte kunstenaars. In haar eigen werk snijdt ze vooral koloniale thema’s aan. Zo schilderde ze voor haar werk Swallow Hard: the Lancaster Dinner Service (2007) de gezichten van slaven op Brits porselein dat ze vond in kringloopwinkels – om te laten zien dat „er gaten in de geschiedenis zijn die moeten worden opgevuld”.

Himid is een kunstenaar die tot nu toe bij het grote publiek nauwelijks bekendheid genoot. Tijdens de prijsuitreiking, die dinsdagavond live te zien was op BBC Four, zei de kunstenaar dat ze werd gewaardeerd door curatoren en andere kunstenaars, maar nooit de pers had gehaald, misschien omdat haar werk „te moeilijk was om over te praten”. Het prijzengeld van 25.000 Britse pond wil ze besteden aan opdrachten voor andere kunstenaars en, wellicht, „een leuk paar schoenen”.

Tot afgelopen jaar konden alleen kunstenaars tot vijftig jaar meedingen naar de Turner Prize, maar die leeftijdsgrens is deze editie afgeschaft. De drie andere genomineerden van dit jaar, Rosalind Nashashibi, Andrea Büttner en Hurvin Anderson, zijn respectievelijk 44, 45 en 52 jaar oud.