Koude Oorlog

Britse fotomodel Christine Keeler (75) , spil in geruchtmakende Profumo-affaire, overleden

Georgian former President Mikheil Saakashvili is detained by officers of the Security Service of Ukraine, conducting a search of his apartment, in Kiev, Ukraine December 5, 2017. REUTERS/Valentyn Ogirenko VALENTYN OGIRENKO

Het Britse fotomodel spil in de Profumo-affaire die tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog met name in het Verenigd Koninkrijk de gemoederen hoog liet oplopen, is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie dinsdag bekendgemaakt. Ze onderhield in 1961 als model en showgirl gelijktijdig een affaire met Tory-minister John Profumo en de Russische militaire attaché Jevgeni Ivanov. De relaties kwamen in 1963 aan het licht. Profumo moest dat jaar zijn functie als Brits minister van Oorlog neerleggen nadat hij gelogen had over zijn relatie met de destijds 19-jarige Keeler. Profumo overleed in 2006 op 91-jarige leeftijd. Keeler, die al enkele jaren leed aan een longziekte, had na het schandaal de achternaam Sloane aangenomen. (NRC)

    • Jaap Bloembergen