Johnny Hallyday, de ‘Franse Elvis’, overleden (74)

Hallyday wordt gezien als de grootste rockster uit Frankrijk. Hij overleed woensdag aan de gevolgen van longkanker.

Hallyday tijdens een concert in Parijs in 2006.
Hallyday tijdens een concert in Parijs in 2006. Foto Fred Dufour/AFP

Johnny Hallyday, de ‘Franse Elvis’, is woensdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dit bevestigen zijn vrouw en de Franse president Emmanuel Macron. De rocker leed aan longkanker.

Hallyday, pseudoniem voor Jean-Philippe Smet, werd bekend om zijn hese stem en cowboyachtige voorkomen. Zijn platen werden in totaal meer dan 100 miljoen keer verkocht. Ook in Nederland werd de zanger bekend, met de liedjes Tes tendres années (jouw tedere jaren) en Pour moi la vie va commencer (voor mij gaat het leven beginnen).

Roekeloos van je houden

Hij trapte zijn carrière op zijn zestiende af met het lied T’aimer follement (roekeloos van je houden). Hij werd zowel bekritiseerd als geliefd om zijn ruige imago, inclusief leren jassen, drank- en drugsgebruik en albums die de Franse hitlijsten overnamen.

Lees hier een achtergrondverhaal over het leven van Hallyday, die ‘nooit uit de harten van de Fransen is weggeweest’.

President Macron reageerde woensdagnacht op het overlijden van de zanger. “We zullen de naam, de mond, de stem en vooral de muzikale vertolking van Johnny Hallyday nooit vergeten, met zijn ruwe maar gevoelige lyriek”, zei hij in een persbericht.

‘De grootste rockster die je niet kende’

Hallyday was vooral bekend in Frankrijk, maar woonde de laatste jaren in de Verenigde Staten, waar hij in enkele films speelde. De Amerikaanse krant USA Today schreef ooit over Hallyday: “hij was de grootste rockster van wie je nog nooit hebt gehoord”.

Johnny Hallyday zingt Tes tendres annéees tijdens een concert in 1995