Is een jacquet werkkleding?

Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week belastingrecht

Foto Getty Images/iStockphoto

Natuurlijk had hij het jacquet ook een keer aan kunnen doen naar een trouwfeest. Of naar een begrafenis. Maar de man koos ervoor het pak alleen te dragen tijdens zijn werk als predikant. Hij had zijn ‘preekjacquet’ aangeschaft voor ruim 350 euro en wilde de kosten opvoeren als aftrekpost, omdat het in zijn ogen ging om werkkleding.

De Belastingdienst accepteerde dit niet en wees erop dat werkkleding een objectief begrip is. Het gaat er niet om of je het alleen op je werkt draagt, maar of je het alleen op je werk kúnt dragen. Volgens de wet is werkkleding aftrekbaar als die uitsluitend geschikt is om in het kader van een onderneming te dragen of bepaalde uiterlijke kenmerken heeft die verband houden met de onderneming en het behalen van de winst.

Bij het jacquet is dit niet het geval, oordeelt ook de rechtbank Gelderland. Er zitten geen emblemen of andere versieringen op van de Gereformeerde Gemeente waar hij predikt. Een jacquet wordt weliswaar tegenwoordig niet vaak meer gedragen, zo overweegt de rechtbank, maar het is niet ondenkbaar dat je het pak aantrekt naar een huwelijksfeest, begrafenis of andere formele gebeurtenis.

Het is dus objectief gezien mogelijk om het buiten het werk als predikant te dragen. Het jacquet is daarmee geen werkkleding en komt niet in aanmerking als aftrekpost.

Uitspraak:ECLI:NL:RBGEL:2017:6029

    • Nelleke Koops