In het Drents is een songfestival dus wél te winnen

Nederland heeft het Eurovisie Songfestival weliswaar niet meer gewonnen sinds 1975 (Teach In, met ‘Ding a Dong’), op een songfestival voor minderheidstalen was er dit weekeinde wel wat te vieren.

Althans, voor Drenthe dan: de zeventienjarige Isa Zwart uit Barger-Oosterveld won in het Italiaanse Udine de publieksprijs met een in het Nedersaksisch gezongen lied. ‘Mamme see’ (‘Mama zei’) beviel het publiek van het Suns Festival zo goed, dat ze de meeste stemmen kreeg. Daarmee werden concurrenten die zongen in het Baskisch, Bretons, Friulisch en Welsh verslagen.

Het Nedersaksisch is de verzamelnaam voor de streektalen die worden gesproken in Noord-Duitsland en Oost-Nederland, zoals het Twents, het Gronings en het Drents. Zwart kreeg die laatste taal van huis uit mee, maar schreef pas deze zomer haar eerste en tot nu toe enige Drentse nummer – dat meteen in de prijzen valt. Ze won eerder dit jaar al het Drèents Liedtiesfestival.

„Het kan soms een beetje boers overkomen om Drents te spreken, maar als ik het zing, vind ik het juist heel melodisch en mooi”, vertelt ze.

De juryhoofdprijs ging op het Suns Festival naar de Zwitser Thomas Cathomen met ‘Tumasch è’’, een lied in de vierde taal van zijn land, het Reto-Romaans.

Het festival in Udine wordt sinds 2009 georganiseerd door een radiostation dat sinds de jaren tachtig uitzendt in het Friulisch, een taal die in Noordoost-Italië wordt gesproken. De laatste drie jaar doen ook streken buiten het Alpengebied mee.

Het is niet het enige songfestival voor minderheidstalen. In april werd in het Noorse Kautokeino de Friese Aafke Zuidersma tweede op Liet International. Dat festival werd gewonnen door een Samische zangeres.