Handbalsters spelen gelijk tegen Servië: 27-27

Na vier poulewedstrijden is Nederland al door naar de laatste zestien.

Nycke Groot, die de gelijkmaker scoorde, in actie tegen Servië. Foto André Weening/ANP

De Nederlandse handbalsters hebben op het wereldkampioenschap in Duitsland gelijkgespeeld tegen Servië. De vierde poulewedstrijd van Oranje eindigde woensdag in Leipzig in een stand van 27-27. Nederland heeft zich al geplaatst voor de achtste finales.

Het leek er lang op dat Nederland zou gaan verliezen van de sterke Servische ploeg, die bovenaan staat in groep D. Pas in de laatste seconden van het duel maakte Nycke Groot gelijk.

De handbalsters openden het toernooi zaterdag met een onverwachte nederlaag tegen Zuid-Korea (22-24). Daarna volgden twee overtuigende zeges. Nederland won met 40-15 van China en met 29-22 van Kameroen.

Laatste zestien

Dankzij die overwinningen was de ploeg van bondscoach Helle Thomsen al zeker van een plek bij de laatste zestien. De beste vier van de zes landen in de poule gaan door, en Nederland kan niet meer lager eindigen dan vierde. Op dit moment staat Nederland derde, met evenveel punten als Duitsland. Het gastland heeft wel een duel minder gespeeld.

Lees ook: Langs de lijn wandelende stoomketel, zó fanatiek

Vrijdag speelt Nederland de laatste groepswedstrijd. Dan nemen de handbalsters het in Leipzig op tegen Duitsland. Nederland is één van de kanshebbers op het WK. De ploeg veroverde zilver op de vorige mondiale titelstrijd, en ook op het EK in 2016. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro viel het team net buiten de prijzen: vierde.

    • Vincent Sondermeijer