Drie mannen aangeklaagd voor moord op Maltese journalist

Op 16 oktober kwam Daphne Caruana Galizia, die veel schreef over corruptie in Malta, om door een autobom.

Herdenkingsplaats voor Daphne Caruana Galizia.
Herdenkingsplaats voor Daphne Caruana Galizia. Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters

Drie mannen zijn dinsdag aangeklaagd voor de moord op de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van rechtbankdocumenten. Zeven andere verdachten die maandag werden gearresteerd zijn op borgtocht vrijgelaten in afwachting van nader onderzoek. De drie mannen verklaarden onschuldig te zijn.

Op 16 oktober kwam Galizia die veel schreef over corruptie in Malta, om door een autobom toen ze van huis wegreed. Het schokte het land en Europa en wekte zorgen over de rechtsstaat op het kleine eiland in de Middellandse Zee.

De Europese Unie stuurde afgelopen week een delegatie naar het land om de zaak te onderzoeken. Na het tweedaagse bezoek sprak de delegatie vrijdag haar zorgen uit over de rechtsstaat in Malta.

Invloedrijke journalist

Galizia was vooral bekend vanwege haar journalistieke blog Running Commentary. Ook leidde mede haar berichtgeving ertoe dat de Maltese eurocommissaris John Dalli moest opstappen, omdat hij geld ontving voor lobbywerk voor de tabaksindustrie.

Ook schreef Galizia dat premier Joseph Muscat geld doorsluisde naar belastingparadijs Panama, als onderdeel van het onderzoeksjournalistieke project Panama Papers. Het was de reden voor Muscat om Galizia aan te klagen.

Lees meer over Daphne Caruana Galizia: Vermoorde journalist werd al langer gedwarsboomd

Muscat noemde de aanslag “een barbaarse aanval op de persvrijheid” en zei dinsdag dat haar dood “het dieptepunt van mijn tijd als premier” was. Na de moordaanslag loofde de Maltese overheid één miljoen euro uit voor tips die leiden tot de aanslagplegers.