Recensie

Recensie

De tweelingzussen Ibeyi hebben volledige controle

Pop Lisa en Naomi Diaz van Ibeyi zijn niet meer de tieners van hun debuut, in Paradiso Noord stonden twee jonge vrouwen die iets te vertellen hebben.

Ibayi tijdens een optreden in Frankrijk in 2015.
Ibayi tijdens een optreden in Frankrijk in 2015. Foto Hugo Marie

Ze zou graag zo vurig zijn als haar zus, en net zo goed kunnen twerken. Het eerste liedje van tweelingband Ibeyi is meteen een vreemde. Op ‘I wanna be like you’ zingt Lisa dat ze haar tweelingzus Naomi zou willen zijn. Ze zijn tegenpolen: Lisa de rustige songwriter, Naomi de wilde percussionist die in de voetsporen van hun overleden vader Anga Diaz treedt, percussionist voor Cubaanse supergroepen als Irakere en Buena Vista Social Club.

Naomi speelt de Cubaanse batá, cajon en de elektronische drums. Lisa ontfermt zich over piano en sampler. Samen klinken hun stemmen als één, zingend in het Engels, soms Spaans en regelmatig in Yoruba, de Afrikaanse taal van het santería-geloof. Alles op trage, elektronische beats doordrenkt van hiphop, soul en Afro-Cubaans erfgoed.

Lees ook deze recensie van de tweede plaat.

De familie komt vaker voorbij: een slaapliedje voor een nichtje, een ode aan hun moeder en manager. Maar minstens zo vaak snijden ze sociale thema’s aan, zoals in ‘No man is big enough for my arms’ dat is opgebouwd rond samples van een speech van Michelle Obama over vrouwelijke rolmodellen. Ze zijn niet meer de tieners van hun debuut, nu staan er twee jonge vrouwen die iets te vertellen hebben en die weten hoe ze het publiek moeten opzwepen. Van de fanschare kan een deel zelfs de Yoruba-chants meezingen. Dat er met het intensieve gebruik van samples en dubs soms iets mis gaat brengt ze niet van hun stuk. De zusjes sturen alles getweeën aan op het podium, tot het onduidelijke geschuif met fotopanelen aan toe, Ibeyi is in controle.

De nummers slepen, met als gevolg dat het tempo de hele avond laag blijft. Het twerken van Naomi blijft verborgen en terwijl de beats steeds krachtig beginnen, zetten ze niet door. Vooral de eeuwenoude batá - drie samengebonden drums – klinkt onder haar handen fantastisch met flink wat extra bas. Ze zou het clubwaardig kunnen maken als zij de songwriter was van de twee. Misschien zou Naomi soms meer als Lisa moeten zijn.