Regioverkiezingen

Catalaanse verkiezingscampagne vanuit Brussel en de bajes

Regioverkiezingen Catalonië De Catalanen kiezen op 21 december voor Spanje of de onafhankelijkheid. Leiders van separatisten waaierden uit tot ver buiten Catalonië.

Brussel, Barcelona, bajes. De campagne voor de Catalaanse regioverkiezingen van 21 december verloopt vanaf 5 december vanaf de meest uiteenlopende plaatsen. Een deel van de separatisten moet van ver buiten Barcelona stemmen zien te winnen. De unionisten opereren wel vanuit Catalonië. Uit peilingen blijkt dat grote verdeeldheid is. Over ruim twee weken moet duidelijk worden waar de 7,5 miljoen Catalanen echt voor staan: onafhankelijkheid of een toekomst binnen Spanje.

De sporen van het verboden referendum van 1 oktober en het uitroepen van de republiek Catalonië zijn nog zichtbaar. De autonome Spaanse regio staat onder curatele van Madrid, zodat de separatistische propagandamachines minder soepel draaien. De vijftien leden van de uit de macht gezette regering van regiopresident Carles Puigdemont zijn verspreid geraakt over diverse plekken binnen en buiten Catalonië.

Ex-president Puigdemont voert als ‘banneling’ vanuit België de lijst aan van Junts per Catalunya (Samen voor Catalonië), terwijl de afgezette vicepremier Oriol Junqueras vanuit zijn cel in Estremera campagne voert als leider van het linkse Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Puigdemont vluchtte met vier ministers voor de Spaanse justitie naar Brussel. Spanje vaardigde een Europees uitleveringsverzoek uit, dat de rechter dinsdag onverwachts introk. Volgens het Spaanse hooggerechtshof is dat besluit genomen omdat België de vervolging voor rebellie waarschijnlijk zou afkeuren, zodat Puigdemont en zijn ‘ministers’ de zwaarste straffen zouden ontlopen.

De rechter houdt nog wel vast aan een nationaal arrestatiebevel voor de verdenking van rebellie, opruiing en malversatie met gemeenschapsgeld. Puigdemont kan nu overal in Europa in vrijheid campagne voeren, behalve in Spanje. Daar wacht de cel.

Negen van de vijftien Catalaanse ‘ministers’ brachten de afgelopen tijd al één of meer nachten door in gevangenissen in de buurt van Madrid. Santi Vila, die al was teruggetreden voor de onafhankelijkheidsverklaring van 27 oktober, kwam 3 november als eerste op borgtocht vrij. Zes andere bewindslieden kwamen maandag vrij na ruim een maand cel. Daarvoor hadden ze 100.000 euro borg moeten betalen. Vicepresident Junqueras en Joaquim Forn van Binnenlandse Zaken blijven vastzitten en voeren campagne vanuit de gevangenis.

Uit de laatste peiling van het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) blijkt dat de Catlaanse separatisten hun absolute meerderheid in het parlement nipt zouden kwijtraken. Het liberale Ciudadanos van lijsttrekker Inés Arramadas strijdt met de ERC van Junqueras om wie de grootste partij van Catalonië wordt.

    • Koen Greven