Castro en Mugabe wonnen Confuciusprijs voor de Vrede, dus waarom Duterte niet?

Chinese Vredesprijs De Confusiusprijs was al omstreden toen Mugabe hem in 2015 won. Dit jaar staan weer ‘ondemocratische’ leiders op de shortlist: de Filippijnse president Duterte en de Cambodjaanse premier Hun Sen.

Wie hoort niet in het rijtje thuis: Fidel Castro, Robert Mugabe, Kofi Annan, Vladimir Poetin of Rodrigo Duterte? Het antwoord is: Duterte. De Filippijnse president is de enige die de Confuciusprijs voor de Vrede nog niet heeft gewonnen. Een dezer dagen wordt duidelijk of Duterte de winnaar van 2017 is.

De ‘oosterse’ Confusiusprijs, uitgereikt aan mensen die bijdragen aan de wereldvrede, werd in 2010 opgericht. Het was toen een antwoord op de 'westerse’ Nobelprijs voor de Vrede, die dat jaar naar China’s bekendste dissident Liu Xiaobo ging.

Duterte moet het opnemen tegen de Cambodjaanse premier Hun Sen. Beiden zijn omstreden omdat ze de oppositie de mond snoeren. Sen verbood vorige maand de belangrijkste oppositiepartij. De oppositieleider zit intussen gevangen, anderen zijn het land uit gevlucht. Duterte is bovendien omstreden vanwege zijn gewelddadige antidrugscampagne. Het Strafhof begon eerder dit jaar een onderzoek om te zien of zijn beleid misdaden tegen de menselijkheid zijn.

De Confucius Vredesprijs wordt georganiseerd en uitgereikt door het Chinees Internationaal Onderzoekscentrum voor de Vrede, een particuliere academische organisatie in Hong Kong. De Chinese regering distantieert zich van de prijs en ook buiten China lijkt er weinig animo. Geen van de buitenlandse prijswinnaars heeft de prijs – ruim 12.000 euro – geaccepteerd of heeft de moeite genomen de prijs op te halen.