Winkelketen Bruna overgenomen door uitgeefconcern VBK

Boekhandel Driehonderd boekhandels van Bruna, voorheen eigendom van PostNL en ING, worden overgenomen door uitgever VBK. Bruna maakt al sinds 2012 geen winst.

Foto Peter Brom

Boekhandelsketen Bruna is sinds woensdag in handen van uitgeefconcern VBK, moederbedrijf van onder andere Atlas Contact, Ambo Anthos en Luitingh-Sijthoff. De eerdere eigenaren, PostNL en ING, wilden al een tijd van de bijna driehonderd winkels af. Sinds 2012 heeft Bruna geen winst meer gemaakt.

Voor VBK past de overname in een nieuwe bedrijfsstrategie: het concern (omzet 81 miljoen euro in 2016) wil niet alleen boeken maken, maar ze ook rechtstreeks gaan verkopen, zowel in winkels als digitaal. Eerder dit jaar kocht VBK de digitale abonnementsdienst Bookchoice, met als doel dit internationaal uit te breiden.

Lees ook het interview met VBK-topman Wiet de Bruijn van deze zomer: ‘De lezer heeft altijd gelijk, je moet hem volgen’

Met de aankoop van Bruna beschikt VBK nu ook over het digitale abonnementsmodel Bliyoo. VBK heeft niets bekendgemaakt over de gevolgen voor de werkgelegenheid bij Bruna.