Belastingontwijking

17 belastingparadijzen op zwarte lijst EU

De Europese ministers van Financiën hebben zeventien landen op een zwarte lijst geplaatst omdat deze „niet willen meewerken met belastingzaken”. Op de lijst staan onder meer Barbados, Zuid-Korea, Panama en de Verenigde Arabische Emiraten. „Het zijn geen strafmaatregelen”, zei Toomas Tõniste, de Estse minister van Financiën, tijdens een persconferentie. „We hopen dat de landen in de toekomst beter meewerken.”

Ook is er een zogenoemde grijze lijst met 47 landen die zich niet houden aan de Europese richtlijnen, maar hebben toegezegd hun belastingregels aan te passen. Welke landen er op staan, wordt later bekend. Door de Panama Papers en de Paradise Papers is de druk op de EU groot om actie te ondernemen. De landen op de zwarte lijst zouden toegang tot fondsen van de Europese Unie kunnen verliezen.

Nederland staat niet op de zwarte lijst. Wel zou het nog steeds dwarsliggen bij het aanpakken van belastingontwijking in EU-verband, ondanks beloften van het vorige kabinet dat Den Haag hier werk van zou maken. Dat meldden diplomatieke bronnen in Brussel aan de NOS.

Volgens de bronnen spreekt Nederland met enkele andere landen af om bepaalde dossiers te blijven blokkeren, waardoor het ontwijken van belasting verder kan gaan. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) zegt zich niet in het geschetste beeld te herkennen.

De zwarte lijst komt bijna twee jaar na de Panama Papers, waaruit bleek dat staatshoofden en politici belasting ontweken via belastingparadijzen en brievenbusfirma’s.