‘Bangladesh zet deportatieplan Rohingya door’

Op termijn moeten 100.000 Rohingya worden verplaatst naar een eiland, dat nu nog een zandbank is.

Het eiland in januari 2015.
Het eiland in januari 2015. Foto AFP

Bangladesh staat op het punt een omstreden plan uit te voeren om Rohingya, die het geweld in buurland Birma ontvluchten, tijdelijk te huisvesten op een onbewoond eiland voor de kust. CNN schrijft op basis van overheidsdocumenten dat de bouw van de faciliteiten “zeer snel” begint. In november 2019 moeten 100.000 Rohingya zijn gedeporteerd.

Bangladesh, een van de armste en meest dichtbevolkte landen ter wereld, reserveert 235 miljoen euro voor het bewoonbaar maken van het eiland Bhashan Char - voorheen Thengar Char - in de Golf van Bengalen, dat nu nog een zandbank is en pas in de laatste twintig jaar uit zee verrees.

Etnische zuivering

Op 28 november werd het plan goedgekeurd door de Bengaalse premier Sheikh Hasina. Dat gebeurde enkele dagen nadat het land met Birma overeenstemming had bereikt over het terugsturen van Rohingya. Het plan werd al in 2015 voor het eerst voorgesteld, toen al ruim 200.000 Rohingya in Bangladesh leefden, maar ging niet door na kritiek van mensenrechtenorganisaties, zoals de UNHCR.

Bangladesh heeft sinds augustus meer dan 600.000 Ronhingya-moslims opgevangen, die zijn gevlucht voor het geweld van het Birmese leger in deelstaat Rakhine. Het geweld wordt door de Verenigde Naties beschouwd als een etnische zuivering. De vluchtelingen voegden zich bij de eerder gevluchte drie- tot vierhonderdduizend Rohingya in Bangladesh. Zij worden gezien als illegale migranten door de Birmese autoriteiten.

De miljoen Rohingya in Bangladesh wonen met name rond de stad Cox’s Bazar, waar de kampen overvol zijn en er een tekort is aan schoon drinkwater, medicijnen en voedsel. In september zei de Bengaalse premier Hasina al dat de Rohingya op termijn terug moeten. In de tussentijd moet de druk op de kampen verlicht worden door mensen te verplaatsen naar het eiland.

Lees de reportage van NRC-correspondent Joeri Boom: Rohingya vechten om voedsel

Kritiek

Mensenrechtenorganisaties waardeerden de open houding van Bangladesh, maar uiten nu stevige kritiek op het deportatieplan. “De regering van Bangladesh riskeert het ondermijnen van de bescherming van Rohingya en het verspillen van de internationale goodwill die het heeft verdiend”, zei Azië-directeur van Amnesty International Biraj Patnaik in een verklaring.

De organisatie stelt dat het eiland vrijwel onbewoonbaar is en noemt het plan een “vreselijke fout”. Het eiland overstroomt regelmatig tijdens het regenseizoen. Ook zijn piraten actief in de omgeving, die regelmatig vissers ontvoeren voor losgeld.

De locatie van het eiland Bhashan Char, dat voorheen Thenger Char en ook wel Char Piya wordt genoemd: