Activistische belegger geeft Hudson's Bay tijd

Opnieuw moest Hudson’s Bay verliezen rapporteren. Maar van een activistische belegger heeft het voorlopig geen last meer.

Foto Olivier Middendorp

Over activistische beleggers hoeft Hudson’s Bay zich nu in ieder geval even geen zorgen te maken. De Canadese warenhuisketen presenteerde woensdag de resultaten over het derde kwartaal. Die waren, in lijn met de cijfers van een kwartaal eerder, niet heel florissant. Maar hedgefonds Land & Buildings, dat het bedrijf al tijden op de nek zit vanwege de in hun ogen onnodig slechte resultaten, heeft beloofd zich tot na de aandeelhoudersvergadering in 2018 stil te houden over het warenhuisconcern.

Het verlies van Hudson’s Bay liep het afgelopen kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder op van 125 miljoen Canadese dollar naar 243 miljoen dollar (omgerekend 161 miljoen euro) nu. De omzet van de warenhuizen daalde ten opzichte van een jaar eerder met ruim 4 procent naar 3,2 miljard dollar. In een telefonische toelichting bij de cijfers liet de financieel directeur van het bedrijf Ed Record weten dat „de resultaten niet aan onze verwachtingen voldoen”. En: „We weten dat we beter kunnen.”

Hudson’s Bay heeft warenhuizen in Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, België en Canada. Winkels als Lord & Taylor en Saks Fifth Avenue zijn van het concern. Sinds kort zit het bedrijf ook in Nederland. Het opende hier dit najaar tien warenhuizen onder zijn eigen naam, en twee winkels onder de merknaam Saks Off Fifth.

In de nu gepresenteerde kwartaalcijfers wordt de omzet voor de Nederlandse winkels niet uitgesplitst. In de telefonische toelichting had financieel directeur Record het wel nog even kort over de Nederlandse winkels, waar de bezoekersaantallen volgens hem „robuust” zijn. Tegelijkertijd ziet hij ook „mogelijkheden tot verbetering”.

Lees ook ons verhaal over de tien Nederlandse warenhuizen: ‘Echt druk wil het nog niet worden bij Hudson’s Bay

Over hoe het Hudson’s Bay in heel Europa vergaat - in Duitsland is het bedrijf eigenaar van de Galeria Kaufhof-keten, in België van Galeria INNO - is iets meer bekend; de omzet daalde er afgelopen kwartaal met 3 procent.

Bezwaar ingetrokken

Land & Buildings, het hedgefonds van belegger Jonathan Litt, wil dat het bedrijf zich helemaal uit Europa terugtrekt en (waardevol) vastgoed verkoopt, ook in de VS. Ook verzette het fonds zich tegen de deal die het Canadese bedrijf onlangs met investeringsmaatschappij Rhône Capital sloot. Dat steekt een half miljard Amerikaanse dollar in het bedrijf, in ruil voor aandelen. Ook neemt het samen met WeWork voor nog eens 850 miljoen dollar een pand in New York over. Op een paar locaties, in Canada en Duitsland, gaat Hudson’s Bay daarnaast ruimtes aan WeWork verhuren. Een deal die volgens het bedrijf nodig is om toekomstbestendig te zijn.

Bij de beurs in Toronto tekende Land & Buildings daar bezwaar tegen aan. Dat bezwaar is inmiddels ingetrokken, de twee partijen zijn een standstill overeengekomen, tot na de aandeelhoudersvergadering van komend jaar. Vlak na de presentatie van de kwartaalcijfers kon Hudson’s Bay daarom een persbericht, waar het vast naar uitkeek, de wereld in sturen. De deal gaat door.

Hedgefonds Land & Buildings maakt al een tijd lawaai over de in zijn ogen te lage beurskoers. Lees ook: Hudson’s Bay komt niet zonder problemen naar Nederland