Recensie

Zuchtmeisje vloeit samen met hippe discobassen

Hoewel de liedjes deels in het Engels worden gezongen, is het album Rest de perfecte samenballing van alles wat geslaagd is aan Franse muziek. En die ontstond dankzij de samenwerking van het ultieme Franse ‘zuchtmeisje’ Charlotte Gainsbourg met de Franse producers Sebastian (bekend van Woodkid) en Guy-Manuel de Homem-Christo (de helft van Daft Punk). Op eerdere albums werkte Gainsbourg met Britten en Amerikanen (Beck). Maar hier blijkt hoe fantastisch haar wankele zang samenvloeit met de hippe stijl van de Franse producers: hun discobassen en elegante synthpop, aangekleed met sprankelende ruimtegeluiden geven een stuwende maar melancholische omlijsting aan de gestamelde syllaben. Het is een onverwachte combinatie – waarin schuchterheid meeslepend wordt, in superieure melodieën als ‘I’m a Lie’, ‘Deadly Valentine’ en ‘Les Crocodiles’.

Alleen ‘Songbird In A Cage’ is minder geslaagd, door zijn krampachtige funkritme en parlandozang. Het werd dan ook voor haar geschreven door Paul McCartney – een Brit.

    • Hester Carvalho