Zoetermeerse haringboer doet aangifte tegen AD wegens ‘smaad en laster’

De Zoetermeerse visboer Lon Oosterbroek heeft maandag aangifte gedaan tegen dagblad AD voor smaad en laster vanwege de haringtest van de krant en eist een strafrechtelijk onderzoek. Dat zegt zijn advocaat Michaël van Basten Batenburg. Aanleiding is een zeer slechte beoordeling bij de AD-Haringtest en het onderzoek van Ben Vollaard, hoofddocent economie aan Tilburg University. Volgens hem is er een „schijn van belangenverstrengeling” bij de test. „Mijn cliënt kreeg dit jaar een nul bij de haringtest”, zegt Van Basten Batenburg. „Het was volgens het AD allemaal rotzooi dat hij verkoopt. Nu heeft hij er meer dan genoeg van. Het onderzoek van Vollaard bevestigt het vermoeden dat al heel lang leeft in deze sector over doorgestoken kaart. De AD-Haringtest is niet objectief.” Uit het onderzoek van Vollaard bleek dat zaken die hun haring halen bij leverancier Atlantic 3,6 punt hoger scoren dan zaken die verbonden zijn aan andere leveranciers. Het „krankzinnig” hoge verschil ligt volgens hem aan de subjectieve oordelen van de keurmeesters. Ze zouden niet kijken naar objectieve oordelen als gewicht, temperatuur, microbiologische kwaliteit en het vetpercentage van de haring. Dit zou vooral te wijten zijn aan de dubbelrol van keurmeester Aad Taal, die verbonden is aan Atlantic. Hij geeft cursussen aan de zaken die vis inkopen bij de handel. AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis zegt de aangifte te betreuren. „De test is bedoeld om consumenten te informeren over de lekkerste haring en om een Hollandse traditie te vieren.” Er is „echt geen sprake van doorgestoken kaart”, ook al heeft de krant door alle aantijgingen de schijn nu tegen, zegt Nijenhuis. (NRC)