Opinie

    • Clara van de Wiel

Wild geraas om van het referendum af te komen

De Haagse Stemming Vandaag is dag 41 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Er wordt nog even extra haast gezet achter de afschaffing van het referendum. In Mali boeken we slechts “kleine succesjes”. En er zijn steeds meer boze leraren.

WILD GERAAS: Als er al een bittere pil is die moet worden doorgeslikt, dan gebeurt dat nu nog even met een extra glas water. Het kabinet wil zo snel mogelijk van het referendum af. Navraag van NRC leerde gisteren dat het kabinet bij de Raad van State een spoedprocedure is gestart, waardoor deze waarschijnlijk al binnen een paar weken met een advies komt. Of men voldoende duidelijk kan maken waarom deze wet zo snel en zonder mogelijkheid tot referendum wordt ingevoerd is de vraag. In de senaatsfractie van D66 leven ondertussen nog wel wat vragen over dat afschaffen, bleek gisteravond tijdens het eerste deel van de Algemene Beschouwingen. En ook de D66-jongeren toonden zich dit weekend al “enorm teleurgesteld” dat het volk niet over de wet mag stemmen. D66 wil de demos overigens nog wel op een andere manier raadplegen: de Kamerfractie pleitte gisteren voor speciaal vragenuurtje voor kinderen.

WAARHEEN LEIDT DE MISSIE?: Waarom zitten we eigenlijk nog in Mali? Meer nog dan vragen over de veiligheid van de missie, lag die kwestie gisteren op tafel tijdens het debat over voortzetting ervan. Grote woorden kon het kabinet niet gebruiken. Er is “lichte vooruitgang”, we boeken “geen successen maar succesjes” in een “lang proces”. Maar: “niets doen is geen optie”. De zorgen die er nog waren over de veiligheid, na het OVV-rapport over het dodelijke mortierongeval, werden door minister Ank Bijleveld (Defensie) bij de Kamerleden weggenomen. Een ruime Kamermeerderheid, met in elk geval ook oppositiepartijen GroenLinks en PvdA, zal volgende week in het plenaire debat vóór verlenging stemmen.

PERSONALIA: Een Haagse bekende keert terug in de gemeentepolitiek: oud-minister Gerd Leers (CDA) wordt waarnemend burgemeester in het Limburgse Brunssum. Burgemeester Luc Winants nam daar gisteravond ontslag, omdat hij door de aanstelling van een omstreden wethouder niet meer garant kan staan voor “integer bestuur”. In Friesland moest een bestuurslid van de VVD om een heel andere reden vertrekken: hij noemde anti-Zwarte Piet-demonstranten in een tweet “neger fascisten”. In “goed overleg” met de partij stapte hij daarna op.

WAT WIJ VOLGEN: Vandaag verloopt de deadline die actiegroep PO in Actie heeft gesteld aan het nieuwe kabinet. Als er geen extra geld wordt toegezegd bovenop de 720 miljoen extra uit het regeerakkoord, gaan de leraren op 12 december staken. Tenzij Sinterklaas vanmiddag nog met een surprise komt, gaat die staking volgende week door. Het thema van de boze leraren zal deze week tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Onderwijs ongetwijfeld een grote rol spelen. Vandaag komt er bovendien nog een kopzorg bij: ook het personeel van de universiteiten is ontevreden, en protesteert vanmiddag in de beweging WO in actie op het Plein voor de Kamer.

QUOTE VAN DE DAG

“Doe me een lol: citeer me even niet.”

Scheidend Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem nadat hij zich tegen de Nederlandse pers versprak over zijn opvolger Mário Centeno.

    • Clara van de Wiel