‘Vredesdiamant’ Sierra Leone levert 5,5 miljoen op

De helft wordt geïnvesteerd in ontwikkelingsprojecten, heeft de regering toegezegd.

De Vredesdiamant is de op dertien na grootste diamant ter wereld.
De Vredesdiamant is de op dertien na grootste diamant ter wereld. Foto EPA

Een van de grootste ruwe diamanten ter wereld heeft de regering van Sierra Leone op een veiling 6,5 miljoen dollar (5,5 miljoen euro) opgeleverd. De Vredesdiamant van 709 karaat werd verkocht aan de Britse juwelier Laurence Graff. De overheid heeft toegezegd de helft van het geld te besteden aan ontwikkelingsprojecten.

Pastoor Emmanuel Momoh en zijn team vonden de steen in maart van dit jaar in een kleine mijn in het district Kono. Naar eigen zeggen had Momoh de mogelijkheid om de diamant te verkopen aan smokkelaars, maar vond hij dat het geld ten goede moest komen van zijn dorp en de gemeenschap.

De verkoop van diamanten uit Sierra Leone was enige tijd verboden door de Verenigde Naties omdat met de opbrengsten de burgeroorlog in het land werd gefinancierd. De stenen werden daarom bloeddiamanten genoemd.

Eerder bod afgewezen

De Vredesdiamant werd verkocht door het internationale diamantbedrijf Rapaport Group. Martin Rapaport, topman van het bedrijf, zegt met de steen langs zeventig potentiële bieders gegaan te zijn.

Eerder dit jaar werd op de Vredesdiamant nog 7,1 miljoen dollar (6 miljoen euro) geboden, maar dat bod werd afgewezen omdat de regering van Sierra Leone hoopte op meer. Dezelfde bieder had er nu nog maar de helft voor over.

Dat de veiling van dinsdag minder heeft opgebracht, is volgens Rapaport de “de prijs die is betaald voor openheid”. De steen is sindsdien schoongemaakt en door verschillende deskundigen bekeken en bleek volgens de diamantmagnaat “zeer moeilijk om te slijpen”.

Graff

Op de veiling in New York werden zeven biedingen uitgebracht. Dat van Graff was het hoogste. Volgens Rapaport deed hij dat bod mede omdat de opbrengsten van de steen de maatschappij ten goede komen. Normaal koopt hij stenen van hogere kwaliteit. Eerder omschreef de handelaar deze verkoop als Tikkun Olam, Hebreeuws voor “de wereld herstellen”:

“Er is een reden dat God diamanten gegeven heeft aan de armste mensen ter wereld, en een verlangen om ze te bezitten aan de rijkste mensen ter wereld. En die reden is om rijkdom te verdelen.”

Voor Graff was het overigens niet eens de grootste ruwe diamant die zijn bedrijf dit jaar aankocht. In september kreeg hij voor 53 miljoen dollar de Lesedi La Rona in handen, met 1.109 karaat de grootste nog ruwe diamant ter wereld.

De grootste transparante diamant ooit gevonden is de Cullinan. De steen van 3.107 karaat werd honderd jaar geleden door de Amsterdamse diamantslijperij Asscher verwerkt tot negen grote en 96 kleinere diamanten. Ze werden verwerkt tot kroonjuwelen en worden tentoongesteld in de Tower of London.

Correctie (5 december 2017): In een eerdere versie van dit bericht was de voornaam van Emmanuel Momoh gespeld als “Emanuel”.