Volgende week nieuwe staking basisschoolleraren

De docenten willen lagere werkdruk en hoger salaris. Het kabinet liet een ultimatum verstrijken.

Foto Remco Koers

Leraren in het basisonderwijs gaan volgende week dinsdag weer staken voor een beter salaris en lagere werkdruk. Dat heeft PO in actie aangekondigd. De leraren willen 1,4 miljard euro extra, maar minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) zegt niet meer te kunnen bieden dan de 750 miljoen die is is vastgelegd in het regeerakkoord.

PO in actie had het kabinet tot dinsdagochtend 10.00 uur gegeven om met extra geld over de brug te komen: in totaal 900 miljoen voor hogere lonen en nog eens 500 miljoen voor het terugdringen van de werkdruk. Omdat het kabinet dat niet heeft gedaan, worden alle basisschoolleraren opgeroepen op 12 december de hele dag het werk neer te leggen.

De leraren hielden begin oktober ook al een landelijke staking. Scholen bleven dicht en zo’n 60.000 leraren protesteerden in Den Haag. Zo’n manifestatie komt er volgende week niet. Leraren worden “opgeroepen zelf invulling te geven aan de stakingsdag”, aldus PO in actie. Wel wordt in dertig bioscopen de film Wonder vertoond. Stakers kunnen zich daar meteen registreren.

Hoger salaris, lagere werkdruk

Volgens PO in actie is de werkdruk in het basisonderwijs te hoog waardoor veel juffen en meesters kampen met een burn-out. Hoewel het kabinet 430 miljoen euro toezegde om de last te verlichten, komt dat geld gefaseerd vrij. Door komend jaar maar tien miljoen vrij te maken “miskent Rutte III (…) de problemen waarmee de sector kampt”.

De leraren eisen ook een “eerlijker salaris”. Docenten in het middelbaar onderwijs verdienen meer “terwijl de opleidingseisen en het werk- en denkniveau identiek zijn”, schreef PO in actie eerder in een manifest. Dat levert, in combinatie met de werkdruk, volgens de actievoerende docenten een “onaantrekkelijk perspectief” op voor studenten.