Venezolaanse VN-ambassadeur Ramírez ontslagen

Vorige week maakte president Maduro bekend zijn voormalige olieminister te ontslaan. Ramírez zegt af te moeten treden “vanwege zijn meningen”.

Rafael Ramírez in het VN-hoofdkantoor in New York
Rafael Ramírez in het VN-hoofdkantoor in New York Foto Jewel Samad/AFP

Rafael Ramírez, de Venezolaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, is ontslagen. Dit bevestigde hij dinsdag op Twitter. Volgens Ramírez moest hij aftreden “vanwege zijn meningen”. Volgens persbureau Reuters heeft Ramírez de Verenigde Staten, waar het hoofdkantoor van de VN zit, inmiddels verlaten.

Op Twitter publiceerde de Venezolaan dinsdag een brief van vier pagina’s, gedateerd op 4 december, waarin hij zijn besluit toelicht:

“De beslissing is voor mij persoonlijk erg moeilijk, omdat ik mijn functies als dienaar van de Venezolaanse staat tijdens een periode van politiek-economische crisis moet staken. Maar, door het besluit van de president heb ik geen keus. Ik blijf ter beschikking van mijn land en van de revolutie. Ik zal altijd aan de kant van het volk staan.”

De Venezolaan was jarenlang minister van Olie onder Hugo Chávez en minister van Buitenlandse Zaken onder Maduro. De afgelopen maanden uitte hij herhaaldelijk kritiek op de huidige president. Vorige week kwamen al berichten naar buiten dat Maduro de ambassadeur had ontslagen. Ook werden de afgelopen weken meerdere bondgenoten en een familielid van Ramírez opgepakt. Volgens Reuters worden zij verdacht van corruptie.

Crisis in het land

Het bericht dat Ramírez aftreedt, komt midden in een periode van nationale crisis in het Zuid-Amerikaanse land. Het land kampt met hyperinflatie, er is een tekort aan medicijnen en veel Venezolanen lijden honger. Daarnaast vonden de afgelopen maanden aanhoudend demonstraties plaats, waarbij meer dan honderdtwintig doden vielen.

NRC-correspondent Koen Greven ontmoette Antonio Ledezma Díaz, de oud-burgemeester van Caracas die zijn land ontvluchtte. Lees hier het interview: ‘Ik werd gegijzeld door een tiran’.

De internationale gemeenschap wijst president Maduro aan als aanstichter van de crisis. Wereldleiders als Donald Trump bekritiseerden hem om zijn autocratische manier van regeren. Eerder dit jaar gaf de president een regeringsgezind volkscomité de bevoegdheid de grondwet te herschrijven, waarmee het parlement buitenspel werd gezet. Volgens critici probeert Maduro hiermee zijn macht nog meer te vergroten.

Human Rights Watch

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zet de regering van Maduro daarnaast stelselmatig geweld in, waaronder marteling, tegen demonstranten en andere tegenstanders van zijn regime.

Correctie (5 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Ramírez ontslag heeft genomen. Dat klopt niet. Ramírez treedt op verzoek van president Maduro af. Hierboven is dat aangepast.

    • Floor Bouma