Thuiskok

Broodje bakkeljauw

We beginnen de week direct met een van mijn favorieten: een broodje bakkeljauw. Een klassieker en onweerstaanbaar lekker, zeker als hij goed pittig is. Dit recept is zonder zuur, maar dat is eigenlijk wel lekker. Koop het net als de bakkeljauw (gezouten en gedroogde kabeljauw, ook wel klipvis genoemd) bij een supermarkt of toko in de buurt.

Maak de bakkeljauw schoon en kook 15 minuten in ruim water om te ontzouten. Spoel af, laat uitlekken en knijp uit. Scheur in gepluisde stukjes. Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg de knoflook toe en doe de tomaten, wat suiker, een klein beetje zout, de tomatenpuree en wat zwarte peper erbij. Bak eventueel een halve of hele Madame Jeanette mee. Voeg de stukjes bakkeljauw toe. Voeg indien nodig een beetje water (of wat citroensap) toe en laat 10 minuten stoven. Roer vlak voor serveren de fijngesneden selderij erdoor. Rooster de broodjes, snijd ze open en beleg ze met wat zuur en de bakkeljauw.