Spoedadvies over wet referendum

Raad van State

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) maakt haast met de afschaffing van het raadgevend referendum. Ze heeft het wetsvoorstel maandag bij de Raad van State ingediend en om een spoedprocedure gevraagd, bevestigt de Raad. „Het kabinet wil snel duidelijkheid geven over dit punt in het regeerakkoord”, aldus een woordvoerder van de minister. Normaal gesproken komt de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, binnen drie maanden met een advies, bij een spoedprocedure probeert hij dit sneller te doen. Hoe snel precies kan een woordvoerder van de Raad van State nog niet zeggen. Vrijdag maakte Ollongren bekend dat het kabinet wil voorkomen dat er over het afschaffen van het referendum een referendum kan worden gehouden. Een referendum over een wet die het kabinet wil afschaffen leek haar „niet logisch”.

    • Pim van den Dool