Spil in Profumo-affaire Christine Keeler overleden

Keeler onderhield gelijktijdig een affaire met een Britse minister en een Russische militair attaché.

Archieffoto van Christine Keeler uit 1963, het jaar dat de Profumo-affaire aan het licht kwam.
Archieffoto van Christine Keeler uit 1963, het jaar dat de Profumo-affaire aan het licht kwam. Foto AP

Het Britse fotomodel Christine Keeler, de spil in de Profumo-affaire die in de jaren zestig de Britse gemoederen hoog liet oplopen, is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie dinsdag laten weten, meldt The Guardian.

Keeler onderhield in 1961 als model en showgirl gelijktijdig een affaire met de Britse Tory-minister John Profumo en de Russische militaire attaché Jevgeni Ivanov. De relaties kwamen in 1963 aan het licht in een spannende periode tijdens de Koude Oorlog, kort na het bezweren van de Cuba-crisis.

Ontslag

Profumo moest uiteindelijk in 1963 zijn functie als Minister van Oorlog neerleggen nadat hij gelogen had over zijn seksuele relatie met de destijds 19-jarige Keeler. Het schandaal straalde slecht af op de Conservatieve Partij bij de verkiezingen van 1964, die door Labour gewonnen werd. De oud-politicus overleed in 2006 op 91-jarige leeftijd.

Lees ook: De callgirl, de minister en de fotograaf

Keeler was al enkele maanden ziek. Ze leed aan de longziekte COPD. Na het schandaal nam ze de achternaam Sloane aan. De vrouw laat twee zoons na.

    • Casper van der Veen