Recensie

Aretha Franklins gulle stem middenin een orkest

Amper 24 was ze toen ze in 1967 haar contract bij het r&b-label Atlantic Records tekende. Daar boog zangeres Aretha Franklin haar gospelachtergrond succesvol om naar een soulvol r&b-repertoire waarmee ze uitgroeide tot een van de allergrootste zangeressen.

Franklin is nu 75 jaar, je zou bijna anders denken door de terugblik van het Royal Philharmonic Orchestra. Dat orkest bewerkte haar stuk voor stuk onvergetelijk songs als ‘Think’, ‘I Say a Little Prayer’, ‘A Brand New Me’, ‘You Make Me Feel’ voor een overdubkunstje dat al eerder slaagde met muziek van Elvis. In kraakheldere arrangementen met puntig stuwende blazers, een flinke dot strijkers en door Patti Austin aangevoerde achtergrondzang, kan Franklins gulle stem van toen opnieuw gloriëren. Een slimme bewerking die vernuftig en gedetailleerd is aangepakt. Wie niet beter weet zou zweren dat de zangeres haar album destijds opnam temidden van het orkest.

    • Amanda Kuyper