Rusland uitgesloten van Olympische Winterspelen

Dat bepaalde het IOC. Russische sporters die hebben bewezen dopingvrij te zijn mogen onder neutrale vlag deelnemen.

Een fan wappert met de Russische vlak voor een logo van het IOC. Foto Fabrice Coffrini / AFP

Rusland wordt uitgesloten van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang volgend jaar. Dat heeft de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, dinsdag bekendgemaakt in het Zwitserse Lausanne. Russische sporters die kunnen bewijzen dat zij vrij van doping zijn, mogen onder een neutrale vlag deelnemen aan het sportevenement.

Twitter avatar iocmedia IOC MEDIA IOC suspends Russian NOC and creates a path for clean individual athletes to compete in @PyeongChang2018 under the… https://t.co/1H8BH5ZZ4p

De afgelopen jaren toonde een reeks onthullingen aan dat Rusland al jaren systematisch gefraudeerd heeft op meerdere Olympische Spelen. Tientallen medailles werden ingetrokken. “Als een voormalig sporter voel ik berouw voor alle schone sporters die te lijden hebben onder deze manipulatie.”, zei Bach dinsdag.

Het besluit van het IOC volgt op een onderzoek door de voormalige Zwitserse president Samuel Schmid. Het IOC heeft voor deze constructie gekozen zodat ‘schone’ individuele sporters toch deel kunnen nemen aan de Spelen, terwijl de Russische vlag niet op het evenement te zien zal zijn. In het rapport van Schmid wordt geconcludeerd dat Rusland “systematisch de antidopingsregels en -controlesystemen heeft gemanipuleerd”.

Lees ook: Hoe de Russen de sportwereld om de tuin leidden in Sotsji

Direct na de bekendmaking liet de Russische staatstelevisie weten de Spelen niet te zullen uitzenden. Dat meldt persbureau Interfax op gezag van de zender. “Zonder de deelname van het Russische team zenden we de Spelen niet uit”, aldus een woordvoerder.

Even later maakte voorzitter Aleksander Zjoekov van het Russisch Olympisch Comité (ROC) bekend dat het comité het besluit van het IOC zal aanvechten bij het Hof van Arbitrage voor Sport. Aleksei Kravtsov, hoofd van de Russische schaatsbond, had geen goed woord over voor de uitsluiting:

“Het besluit van het IOC is kwetsend en beledigend. Het is volledig ongerechtvaardigd. Ik denk dat deze beslissing een flinke klap is voor de gehele olympische beweging.”

Olympische hymne

Russische sporters zullen individueel of in teams deelnemen als ‘Olympische atleet uit Rusland’ (OAR). Zij krijgen speciale uniformen waar dat op staat. Als zij een medaille winnen, zal bij de uitreiking het olympisch volkshymne worden gespeeld.

Het Russisch Olympisch Comité (ROC) wordt met onmiddellijke ingang geschorst en voorzitter Zjoekov wordt geroyeerd als IOC-lid. Ook krijg het ROC een boete van 12,7 miljoen euro opgelegd. Verwacht wordt dat het comité die straf zal aanvechten.

Vitali Moetko, de Russische vicepremier die tot oktober 2016 minister van Sport was, wordt door de IOC levenslang de toegang tot de Olympische Spelen ontzegd.

Lees ook: ‘Minister Moetko ging volledig uit zijn dak’

Russische sporters die zich hebben gekwalificeerd voor de Spelen worden uitgenodigd door een panel dat wordt voorgezeten door Valerie Fourneyron, hoofd van de Onafhankelijke Testautoriteit. Dan wordt bepaald of zij ‘schoon’ zijn en naar Pyeongchang mogen. Mogelijk komen er helemaal geen Russen uit bij biatlon en bepaalde ski-onderdelen, waarin tal van Russische dopingsovertredingen zijn vastgesteld.

Rio

Tot nu toe werd het land nog nooit uitgesloten van Olympische Spelen. Het wereldantidopingsagentschap WADA zette het IOC in 2016 onder druk Rusland te schorsen, maar het comité durfde dat toen niet aan. Het IOC liet toen de toegang van ‘schone’ Russische sporters over aan de internationale sportbonden, waardoor maar weinig Russen werden uitgesloten.

De Winterspelen van Pyeongchang vinden plaats van 9 tot 25 februari volgend jaar. De vorige Winterspelen werden georganiseerd door Rusland, in 2014 in Sotsji.

Nadien werden meerdere Russische medailles ingetrokken. Bij de komende Winterspelen worden ceremonies georganiseerd waarbij sporters die door de diskwalificatie van Russen nu een podiumplek krijgen alsnog een medaille krijgen uitgereikt, zo liet Bach dinsdag weten.

Correctie (6 december 2017): In een eerdere versie van dit artikel was sprake van Olympisch volkslied in plaats van hymne.

    • Casper van der Veen