Sagan en UCI beëindigen geschil over diskwalificatie

Sagan vocht zijn Touruitsluiting nog steeds aan en die zaak zou dinsdag dienen bij het sporttribunaal CAS.

Foto Yoan Valat/EPA

De beroepszaak van Peter Sagan tegen de internationale wielerfederatie UCI, die dinsdag bij het sporttribunaal CAS zou dienen, gaat toch niet door. Kort voor de zitting over het conflict over de uitsluiting van de Slowaak tijdens de Tour de France kwamen de betrokkenen tot een overeenkomst. In een persbericht van Sagans ploeg Bora en de UCI schrijven beide partijen dat ze opgelucht zijn dat het juridische conflict beëindigd is.

Na het bestuderen van nieuwe videobeelden zijn Sagan en de UCI het er toch over eens dat het een “ongelukkig wedstrijdincident” betrof en dat Sagan zijn collega niet bewust de hekken in duwde. Daar werd Sagan eerder wel van beticht.

De wedstrijdjury van de Tour de France zette Sagan afgelopen Tour uit de koers. Aanleiding was de elleboogduw die de wereldkampioen tijdens de eindsprint van de derde etappe in Vittel aan Mark Cavendish gaf, waardoor de Brit hard ten val kwam. Bij zijn smak in de dranghekken en tegen het asfalt brak Cavendish een schouderblad. Hij ging de volgende dag niet meer van start.

UCI-voorzitter David Lappartient kondigde aan dat in de toekomst een extra video-expert de juryleden in dit soort gevallen zal ondersteunen. “Het is altijd ons doel geweest duidelijk te maken dat het niet Peters intentie was om Cavendish ten val te brengen”, liet teammanager Ralph Denk van Bora weten.


Sagan zegt in een reactie het verleden al te zijn vergeten.

“Ik ben blij dat mijn zaak heeft geleid tot een positieve ontwikkeling van de sport, want het is van uiterst belang dat er eerlijke en begrijpelijke beslissingen worden genomen, ook als de emoties hoog oplopen.”

Tijdstraf

Aanvankelijk kwam Sagan weg met een tijdstraf en terugplaatsing in de etappeuitslag. Na protest van Dimension Data, de ploeg van Cavendish, besloot de Tourorganisatie alsnog over te gaan tot diskwalificatie. “Aan het begin van de Tour hebben we de ploegleiders gewaarschuwd dat we in de massasprints de grenzen zouden bewaken. Dat hebben we nu gedaan”, zei juryvoorzitter Philippe Marien vervolgens.

Sagan vroeg een spoedarbitrage aan bij het CAS. Het sporttribunaal in Lausanne draaide het besluit toen echter niet terug.